“Имаме решение на Народното събрание от октомври с почти конституционно

...
“Имаме решение на Народното събрание от октомври с почти конституционно
Коментари Харесай

Илия Лингорски: Поскъпването ще бъде с под 1% след въвеждането на еврото

“Имаме решение на Народното събрание от октомври с съвсем конституционно болшинство, което на процедура активизира всички институции, с цел да ускорим активността си и да можем да реализираме тази цел. Това фактически е може би най-голямата политическа цел. Тази дата 1 януари 2024 година е закъсняла за нас, тъй като Хърватия ще вкара еврото на 1 януари 2023 година Те започнаха процеса даже след нас”, това съобщи пред bTV Илия Лингорски, член на УС на Българска народна банка.

“Пътят за влизане във валутен механизъм II (ERM II) по метода, по който България и Хърватия го направиха с присъединение към банковия съюз, влизане в тясно съдействие с Европейската централна банка, в действителност беше път прокаран от България. Хърватите имаха ясно сложена цел, мощно мобилизирана власт и институции”, счита Лингорски.

“Действително всяка една нова промяна буди у хората въпроси, само че ние би трябвало да почитаме това. Бих желал да кажа, че към този момент е препоръчан на публично разискване Законът за въвеждане на еврото като национална валута в България. С този закон ще бъдат предпазени правата на жителите и в него те ще видят всички механизми, които се грижат за това те да не бъдат ощетени при прекосяването от една валута към другата”, сподели Лингорски.

Според него повишаването ще бъде извънредно пренебрежимо в рамките под 1%.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР