Имаме реален шанс, но и не трябва да пропиляваме възможностите

...
Имаме реален шанс, но и не трябва да пропиляваме възможностите
Коментари Харесай

Борисов призова в Балканите да загърбят миналото

Имаме действителен късмет, само че и не би трябвало да пропиляваме опциите с прекален оптимизъм . Така стартира обръщението си пред медиите българският министър председател Бойко Борисов, който организира среща с ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в границите на визитата си.

Премиерът Борисов прикани Балканите и по-специално балканските политици да загърбят предишното и да гледат в утрешния ден.

" Всичко зависи от политическия хайлайф на Балканите... Не може да има неразрешими въпроси и да кажем, че като влезем в Европейски Съюз те все в миналото ще се разрешат ", съобщи Борисов и натърти, че " ориста на Западните Балкани е в наши ръце ". Самият той съобщи, че не би делил Балканите на източни и западни, а културното и религиозното разнообразие е единствено един плюс.

Сега имаме късмет, повтори Борисов във връзка на устрема на Западните Балкани и по-специално на Босна и Херцеговина към европейска интеграция. Сега, съгласно Борисов, има опция това да се случи, само че с всички политически жертви .

Индиректно Борисов влезе и в спор с турския министър председател Ердоган и думите му, че Балканите са завещание на Турция.

" Историята е такава, само че преди XIII и XIV век на Балканите също има история, наследници, някои са ходили чак до Цариград, продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон, кой къде се е крил - и край в този район всичко продуктивно отсега нататък изчезва. Ние желаеме другарство, добросъседство и преди всичко хората, народите ни, да покачват приходите си, да станат като европейските ", съобщи Борисов.

" Сърбия са наши другари, Русия са наши другари, Турция са наши другари, нямаме какво да разделяме " , сподели министър председателят и уточни, че съгласно него " няма по-изгодно за Турция от другарство с Европа в стопански и всевъзможен проект ".

" Между всички тези страни (от Балканите, бел.ред) има миг като " камъче в обувката ", разсъди Борисов и съобщи:

" Тук не може да очаквате помощ от Европа, тя има своите проблеми и своите страхове. Ние би трябвало да покажем на Балканите, че можем да се оправим с проблемите, каквото и да ни коства като политически вреди - би трябвало да си ги оправим ние ", обърна се Борисов към Денис Звиздич .

Според Бойко Борисов главното, което би трябвало да се случи е " смяна в главите на политическия хайлайф ". " Надявам се всички ние да бъдем на висотата на това, което чакат балканските нации ", съобщи министър председателят.

Ние би трябвало да отидем пред Европейски Съюз с решени проблеми и в този момент имаме необичаен късмет за това, заключи Борисов.

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич благодари на Бойко Борисов и на България за непрестанната поддръжка, която усещат, като напомни и че България е първата страна, която е признала независимостта на Босна и Херцеговина. Звиздич изрече своята благодарност и още веднъж благодари и за непрестанна поддръжка по пътя на европейската интеграция.

" Ние чакаме по време на председателството Босна да получи статут на претендент член на Европейски Съюз ", уточни Звиздич и изрече своята сигурност, че Борисов и държавното управление ще ги поддържат в този развой. Това се потвърждава и от обстоятелството, че във фокуса на председателството ни ще бъдат точно Западните Балкани

Денис Звиздич съобщи, че интензивно би трябвало да се работи за насърчаване на инфраструктурата сред двете страни и предложи основаване на авиолиния София - Скопие - Сараево.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР