"Имаме проблем и той е сериозен. Това е проблем на

...
"Имаме проблем и той е сериозен. Това е проблем на
Коментари Харесай

Президентът разкри защо свика КСНС

"Имаме проблем и той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността ", съобщи президентът Румен Радев в отговор на въпроса за какво привиква този Консултативен съвет по национална сигурност, представен от Българска телеграфна агенция.

На 3 април от президентството оповестиха, че Румен Радев привиква на 8 април съвещание на КСНС по тематика "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от ограничения ".

Винаги съм твърдял, че в случай че желаеме да имаме правова, демократична и просперираща страна, би трябвало да водим битка с корупцията по високите етажи на властта, акцентира ден по-късно Радев в отговор на въпрос по време на конференцията си с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Затова и свиках през вчерашния ден Консултативния съвет за национална сигурност. С писмата и настояванията за отчетите, които изисквам за този Съвет, на процедура съм снел доверието от ръководителя на антикорупционната комисия, тъй като изпратих писмо с искане за отчет към неговия заместител. Смятам, че по този начин е редно - до момента в който не се откри с пълноценно следствие истината, е редно той да бъде най-малкото настрана, аргументира се президентът.

По-рано през днешния ден прокуратурата заяви, че основният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция поради парцелите на ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. След рапореждането Георгиев разгласи, че излиза в отпуск и ще окаже цялостно подпомагане за инспекцията.

Румен Радев разяснява, че с оставките партиите споделят "проблемът е завършен ". "Той може да е завършен за партиите, само че не би трябвало да бъде завършен за страната. Ако желаеме да имаме увереност, че имаме същински функционираща правова страна, който се е отклонил от закона - към него би трябвало да бъде подходено с цялата суровост на закона. Това е безапелационното ми мнение ", посочи Радев.

"Въпросът е на този Съвет освен да преглеждаме какви ограничения да бъдат прилагани в това отношение, а да отиваме доста по-надълбоко, това, за което постоянно съм упорствал. Не да вземаме ограничения единствено по отношение на нарушителите, а да сътворяваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не позволява корупция ", разяснява президентът. Това по думите му, значи бистрота, отчетност и отговорност на ръководството, ясни механизми при управнически решения, цялостна бистрота при разпределение на обществени средства, открити процедури с ясни критерии и еднакъв достъп за всички.

Да се борим с всички вероятни условия и механизми, които основават условия за корупция, заключи президентът Радев.

Той добави, че е доста значимо органите, които наблюдават за съществуване и за битка против корупцията, да бъдат образец за непорочност. Според президента към този момент стартира развой на ликвидиране и на излекуване на тези органи, а без здрава правосъдна система, няма правова и просперираща страна.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на собствен ред сподели, че не трябва да се основава усещане за "немски мониторинг ", а е европейско упованието, че правова държавност, самостоятелни съдилища и битката с корупцията би трябвало да бъдат осъществявани от самостоятелни ведомства и институции със съответните компетентности. По този въпрос България и Германия от дълго време водят диалози. България към този момент измина дълъг път на промени и молбата ни е да продължава по този път, в това число битката с корупцията, означи немският президент.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР