Имаме повод за празнуване или решаваме да се позабавляваме вечерта

...
Имаме повод за празнуване или решаваме да се позабавляваме вечерта
Коментари Харесай

За Шофьорите! Ето какви правата имате при проверка с дрегер

Имаме мотив за празнуване или решаваме да се позабавляваме вечерта на открито с другари. Почерпени и в приповдигнато въодушевление, се прибираме с колата. Но сме използвали алкохол и за наш “късмет ” тъкмо в този миг ни стопира пътна полиция. И също, както в някой анекдот, чиновниците на КАТ споделят: “Духай! ”. Можем ли да откажем? Какво следва в този случай? Какви са правата ни в тази обстановка?

Шофиране в нетрезво положение

Шофирането с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е закононарушение, само че е административно нарушаване. За него могат да ни наложат по едно и също време следните наказания:

лишаване на контролни точки – 10 точки за първо нарушаване и 15 точки за всяко последващо нарушение;
санкция от 500 до 1000 лева за първо и от 1000 до 2000 лева за наново нарушение;
отнемане от правото да управляваме МПС (вземат ни книжката) за период от 6 до 12 месеца при първо и от 1 до 3 години при наново нарушаване.
Шофирането с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 промила е закононарушение и се санкционира с наказването, планувано в Наказателния кодекс:

Лишаване от независимост до 1 година
Ако към този момент сме осъждани за шофиране в нетрезво положение, т.е. с над 1,2 промила алкохол, и ни заловен още веднъж с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, то наказването отнемане от независимост е до 2 година и наред с него ще ни бъде наложена санкция от 100 до 300 лева
Проверка от КАТ

Тук можете да се запознаете с условията за прекъсване и инспекция на автомобил от КАТ.

Вземане на проба

Ако чиновниците на КАТ имат подозрения, че сме използвали алкохол, те може да изискат да открият със съответните уреди наличието на алкохол в кръвта ни. Има два разновидността:

1. Проверка с техническо средство – дрегер.

Имаме право на нов накрайник за дрегера.
Ако се съмняваме в редовността на уреда, с който ще бъдем проверявани, имаме право да желаяме от служителите на реда да ни покажат наложителните знаци на уреда, които удостоверяват редовността му (дрегерът би трябвало да има залепен от горната страна стикер за метрологична инспекция, в противоположен случай е нелегитимен), както и документите, че той е минал съответния механически обзор (дрегерът минава през три типа проверки).
Ако не сме “близнали ” и капка алкохол и сме изцяло трезвени, само че все пак дрегерът регистрира стойност, друга от 0, при сформиране на акта да създадем несъгласие, че желаеме експертиза на уреда, като това наше несъгласие наложително се вписва в акта.
Ако се съмняваме в регистрирания от дрегера резултат, имаме право да желаяме от служителя на реда да ни даде ваучър за здравно проучване, който ни се връчва против подпис; И въпреки всичко би трябвало да знам, че дрегерът мери алкохола в количество издишан въздух. С други думи – наличието в кръвната проба не е същото. Когато уредът, който носят катаджиите, покаже алкохол над допустимите 0,5 промила, не би трябвало да се отчайваме и да действаме импулсивно, като например се опитаме да пробутаме рушвет.
Възможно е, даже да не сме използвали “капка ” алкохол, дрегерът да покаже стойност друга от нула – например в случай че сме върли пушачи, вземаме медикаменти за хронично заболяване или пък еднократно сме приели някакво лекарство.

Важно! Имаме право да не се съгласим с тази инспекция (тогава ни дават ваучър за лабораторно изследване), само че би трябвало да имаме едно мислено, че отводът от наша страна да бъдем тествани с техническото средство (ако откажем да духнем в дрегера) също е нарушаване и за него подлежим по едно и също време на следните наказания:

лишаване на свидетелството за ръководство на МПС, т.е. могат да ни вземат книжката за период до 2 години;
и санкция 2000 лева
При инспекцията с дрегера ни се сформира акт, в който се вписват събитията, при които е осъществена самата инспекция, като например време, място, конюнктура и така нататък, откритото от инспекцията и нашите възражения и бележки. Актът ни се връчва за автограф, а в случай че откажем да го подпиша, това се удостоверява със свидетели;

2. Кръвна проба в здравно заведение

Кръвна проба за алкохол ни се взема в следните случаи:

когато взетата с техническото средство проба е некачествена;
когато оспорваме показанията на техническото средство;
когато откажем да духнем в дрегера;
когато положението ни не разрешава да ни се вземе проба с техническо средство, например при ПТП, при което сме със счупена челюст.
Органите на КАТ ни сформират акт и попълнят ваучър за здравно проучване в три екземпляра (един за нас, един за доклад и един се ползва към акта). Талонът ни се връчва против автограф, като наложително би трябвало да съдържа данни в кое здравно заведение да се явим и в какъв период. Срокът за явяването ни е 45 минути, когато сме направил нарушаването в обитаемо място, и 120 минути в останалите случаи, като при определянето му се вземат поради отдалечеността на лечебното заведение и опцията да използваме публичен превоз или различен тип транспорт за отиване до него. Ако концентрацията на алкохол в кръвта ни е над 1,2 промила, може да имаме “честта ” да бъдем персонално съпроводени от органите на реда до здравното заведение.

Ако откажем да получим талона, това се открива с подписа на един очевидец. Ако не се явим в избраното лечебно заведение или откажем да дадем кръв, концентрацията на алкохол в кръвта ни се дефинира по показанията на техническото средство.

Ако се явим “на уреченото място ”, лекарите се твърдят в самоличността ни посредством даване на документ за идентичност от наша страна, вписват в амбулаторния вестник на лечебното заведение датата и часа на идването ни, номера и датата на издаване на талона за здравно проучване.

Подлежим на освидетелстване от лекарите, като те сформират протокол за здравно проучване, в който разказват държанието, психологичното ни положение, ориентацията, паметта, заболявания, от които страдаме, а също и това дали сме приемали някакви медикаменти и какви през последните 24 часа. След освидетелстването ни вземат кръв за проучване, като това би трябвало да стане в часа, посочен в талона за здравно проучване, като в случай че по справедливи аргументи този период не може да бъде спазен, се отразяват аргументите за забавянето и часа, в който е взета тестът.

Кръвта се изпраща в лаборатория за проучване. Резултатът от проучването се изпраща в тридневен период от взимане на тестът в поделението на Министерство на вътрешните работи, посочено в талона за здравно проучване. Лабораторното проучване на кръвните проби се заплаща от нас.

Източник: pravatami.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР