Имаме повод да си припомним първата жена диригент в България

...
Имаме повод да си припомним първата жена диригент в България
Коментари Харесай

95 години от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева



Имаме мотив да си напомним първата жена диригент в България - Радосвета Бояджиева. По-възрастните слушатели ще си я спомнят на пулта на Софийската опера, където тя бе неотменно в продължение на 23 години, ще си спомнят какъв брой доста спектакли сме гледали под нейно управление: " Травиата “, “Аида “, “Трубадур “, “Кармен “, “Мадам Бътерфлай “, “Дама Пика “, “Евгений Онегин “ и още и още - спектакли, които ръководеше с доста ентусиазъм и порив, и постоянно наизуст. Тя е гостувала и на извънстоличните оперни театри, на Софийската филхармония, нейното изкуство бе познато в Белгия, Полша, Германия, Италия, Румъния, в някогашните Съюз на съветските социалистически републики и Чехословакия.

Радосвета Бояджиева е родена тъкмо преди 95 години - на 10 януари 1923 година във Враца, в семействота на видния юрист Анто Бояджиев. Децата в фамилията са пет и всички се занимават с музика, дори образуват фамилен хор. През 1932 Бояджиеви се реалокират в София. Радосвета се научава сама да свири на китара, а когато в дома им се появява пиано, тя отделя цялото си време на този инструмент. Първи нейни учители в музиката са пианистката Недялка Чернаева и нейният брачен партньор - фамозният български цигулар Васил Чернаев. Бояджиева  постъпва в в Теоретичния отдел на Музикалната академия - учи при Панчо Владигеров, Марин Големинов, Людмила Прокопова и Ана Тодорова. Ученичка по пиано на Андрей Стоянов, още в младежките си години тя демонстрира необикновенна продуктивност и неизменност, свири по 16 часа дневно. Брат й Петър Бояджиев се изявява като извънредно талантлив цигулар и стартира концертните си прояви още 7-годишен, а Радосвета му приглася на пиано. Все повече се интересува от диригентското изкуство, учи партитури и на абсолвентския си изпит дирижира увертюрата към операта „ Дон Жуан " от Моцарт. На 31 март 1946 година е първият й независим концерт като диригент. За този концерт и за последвалите събития в живота й споделя самата Радосвета Бояджиева в запис, съхранен в Златния фонд на БНР.

Това и още детайлности от биографията на видната наша диригентка чуйте в звуковия файл, в рубриката " Помните ли... " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР