Имаме получени сигнали за избиратели, които гласуват веднъж с една

...
Имаме получени сигнали за избиратели, които гласуват веднъж с една
Коментари Харесай

Преустановено е гласуването в 32 секции, обяви ЦИК

Имаме получени сигнали за гласоподаватели, които гласоподават един път с една карта и по-късно изискват втора карта за гласоподаване.

Искам да обърна внимание, че първата опция при гласуването с машината е избори 2 в 1 и натискайки това поле, гласоподавателят може да гласоподава и за двата типа избори, акцентира Матева. С даване на втора карта гласоподавателят може да повтори гласа си, добави тя.

Във връзка с изказване на премиера Стефан Янев, че разписките ще се броят контролно единствено като брой, Матева изясни, че решението на ЦИК е СИК-овете да броят гласовете подадени посредством машините от контролните разписки по партии и обединения, без да се броят преференциите.

Днес гласуваме в 13 219 изборни секции, от тях преносими са 339, в лечебни заведения и обществени заведения има 167, 175 са мобилните секции за карантинирани и в местата за задържане има 12 секции.

В 32 секции е прекратено машинното гласоподаване поради проблеми с машините и е преминато към гласоподаване с хартиени бюлетини.

Само 32 тъжби и сигнали са постъпили досега, като 7 от тях са за пропаганда в обществените мрежи, което обаче е отвън пълномощията на ЦИК, добави Матева.

Тя изясни, че в някои секции е имало проблеми с машинното гласоподаване по отношение на потреблението на избран вид дезинфектант за екрана на машината и гел за стерилизация на ръцете на гласоподавателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината. По тази причина устройствата би трябвало да се дезинфекцират единствено с до 75% етилов алкохол.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега на никое място няма формирани опашки.Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила поради влошена пандемична конюнктура. 750 секции работят. Единственият проблем, който се взема решение в крачка, е отсъствието на членове на СИК.

Има сигнал по тази причина, че претендент за народен представител е показал за коя кандидат-президентска двойка е дал своя вот.

СИК могат да дават единствено механически указания по какъв начин се работи с машини, само че без да виждат екрана с вота на гласоподавателя, обявиха от комисията на въпрос на Българска национална телевизия за всеобщо помагане от членове на СИК към гласоподавателите в Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР