Имаме подкрепата на белгийското председателство. За мен беше важно, че

...
Имаме подкрепата на белгийското председателство. За мен беше важно, че
Коментари Харесай

Мария Габриел: Имаме подкрепата на белгийското председателство за Шенген

Имаме поддръжката на белгийското председателство. За мен беше значимо, че тематиката Шенген няма да остане на втори проект. Да, знаем, че имаме към този момент една от датите, 31 март. Но дано не забравяме, че имаме изречението да бъде закрепена дата за унищожаване на рестриктивните мерки и в сухопътните граници през 2024 година. Това за мен значи, че и в този момент се случват тези договаряния. Сега дейната и интензивна работа би трябвало да продължи. И аз получих поддръжка от страна на премиера Александер Де Кро ". Това сподели за Нова телевизия вицепремиерът Мария Габриел от Давос в отговор на въпрос какво да чакаме за Шенген на декор на диалозите ѝ с белгийският министър председател, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз. 

По думите ѝ има и друга доста значима тематика.

" Първият приоритет на белгийското председателство е върховенството на закона, демокрацията, битката с корупцията. България би трябвало да продължи в тази посока. Много беше свършено, само че знаем, че идващите няколко месеца са основни с приемането на законодателство, на конституционни промени, до момента в който се стигне до новия Закон за правосъдната власт. Смятам, че България може да бъде не към този момент отрицателният образец, а позитивният глас за това да отстояваме правилата на върховенството, на правото и на демокрацията и да не ги одобряваме за даденост ", добави Габриел.

Тя разяснява и идната ротация на кабинета.

" Нямам каквито и да било учредения да считам, че съглашението няма да бъде спазено. Това значи, че след 6 март министър председател ще бъде Мария Габриел, а вицепремиер учен Денков. По отношение на министрите - желая да остана поредна. За тях е значимо интервалът до 6 март да бъде време, в което те ще продължат да демонстрират резултати, ще извършват дилемите, които сме заложили в управническата стратегия. Но всеки един от тях знае, че сега се прави разбор на свършеното, на резултатите. За мен е също толкоз значимо чувството на българските жители за позитивния резултат от техните дейности ", безапелационен е вицепремиерът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР