Имаме подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само

...
Имаме подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само
Коментари Харесай

Проф. Христова: Имаме подем на респираторни заболявания, водещият вирус е RSV, опасен за децата до 4 г.

Имаме напредък на вирусите, причиняващи остри респираторни болести, освен на свински грип, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова по.
Още по темата
По думите й това е обикновено за сезона, само че този път е почнал по-рано и с повече заболели. Водещо място с пъти по-често заразяване измежду хората има респираторният синцитиален вирус (RSV) , който е рисков за новородените и за доста възрастните хора.

" При доста дребните деца и при доста възрастните може да протече по-дълго, по-тежко, за седимици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функционалност, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години . Те са пострадали, тъй като нямат направен имунитет, постоянно са в групи в детските градини ", сподели проф. Христова.

Този вирус е водещ и в света .

" Мерките са родителите да отделят децата от огромни групи хора, това са моите рекомендации. Също не би трябвало да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, би трябвало при първи симтоми да се спре детето от контакт с другите деца ", посъветва здравният специалист.

Има два антивирусни препарата за този вирус, само че противогрипните ваксини не ни защищават от него.

Според проф. Христова имаме още две седмици, с цел да се имунизираме, тъй като грипната вълна ще е от януари до март.

" Ваксини против грип да се произвежват през цялата година е едно положително предложение. Водят се договаряния за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в целия свят сега. Вярно, че всяка година те не доближават, изключително тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора ", добави проф. Ива Христова за БНР.

Дали има връзка сред Covid-19 и грипа в този момент, проф. Христова разясни, че ковид го има, въпреки и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, само че това отново е естествено и не би трябвало да ни плаши.

Тя заяви още, че н а второ място по периодичност е риновирусът, също още веднъж при деца . В момента има още аденовируси, паравируси и други.

Във връзка с бактериалната зараза, породена от бактериите стрептококи във Англия, проф. Христова посочи, че това води до повишение на случаите на скарлатина.

За други западноевропейски страни, както и за България, няма данни за тази зараза да се е популяризирала към този момент. Това е бактериална зараза, която се лекува сполучливо и доста добре с антибиотици.

У нас обаче също има напредък на случаите на скарлатина. Но характерно антивирусно лекуване има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората, посочи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР