„Имаме план „Б”. Няма притеснения за гражданите и доставките на

...
„Имаме план „Б”. Няма притеснения за гражданите и доставките на
Коментари Харесай

Гуцанов: Няма притеснения за гражданите и доставките на големите хранителни вериги

„ Имаме проект „ Б”. Няма терзания за жителите и доставките на огромните хранителни вериги. Взели сме ограничения. Но не е въпросът ние да вземаме едни ограничения – а превозвачите да стачкуват. Трябва да се стигне до разговор и до решение на напрежението в сектора”.

Това съобщи пред NOVA NEWS ръководителят на Транспортната комисия и народен представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов в отговор на въпрос квалифицирано ли е държавното управление за по-сериозни блокади на транспортни връзки на фона на идния митинг на превозвачите на 18 май.

„ Всеки един ръководещ би трябвало да е подготвен във всеки един миг да поеме отговорности. Надявам се и съм уверен, че ще създадем по този начин, че на 18-и да няма стачка, или в случай че има – тя да е по-скоро алегорична. Дотогава да сме съумели посредством разговор да решим главните проблеми, които вълнуват превозвачите. Безспорно има напрежение и проблем. Има голяма икономическа рецесия в Европа и няма по какъв начин и нашата стопанска система да не страда от това. Мисля, че може да се проведат естествени диалози и разговор, а не да се стигне до съществени стачки, които да блокират живота в страната”.

Той разяснява и настояванията на превозвачите – като това за понижаване акциза на горивата с 50 %. „ Има доста варианти и доста благоприятни условия. С превозвачите започнахме един рационален разговор през миналата седмица. И през идната седмица ще продължим с диалозите. Тогава ще конкретизираме – дали да бъде понижен акциза, а България е с най-ниската ставка в целия Европейски Съюз, дали биодобавките да бъдат отстранени за един къс интервал от време – примерно за 6 месеца”.

„ Тол системата е от 2020 година. Още тогава тя трябваше да бъде въведена в цялата мрежа на страната. Тогава превозвачите още веднъж излязоха на митинг със същите причини – като сегашните. Тогавашното държавно управление взе решение за 3-месечна пролонгация, която продължи две години. Рано или късно тя би трябвало да бъде въведена”, безапелационен в Гуцанов.

По думите му в Комисията по превоз не са постъпвали сигнали превозвачи да са били унизени на пътя като се стопират техни коли и им се сформират актове. „ Неофициално обаче чух сходни изявления от превозвачи. Но публично в деловодството на комисията няма подадени тъжби. Аз съдя сходни дейности. Ако има – приканвам за писмени сигнали до мен като ръководител на комисията”, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР