Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати.

...
Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати.
Коментари Харесай

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Имаме цялостна поддръжка за Англия, само че не гоним съветски дипломати. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след съвещание на Съвета по сигурността в Министерски съвет. Българският дипломат в Москва Бойко Коцев ще се върне в Руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава вършим галерия на Светлин Русев в Москва, посочи министър председателят.

Посланик Коцев ни срещна с локалните фактори, с това, което в Москва се приказва, изясни Борисов и уточни:

" Чакаме повече доказателства, в случай че има такива. Към този миг не считаме, че би трябвало да изгонваме дипломати или механически лица от Руската федерация. "

Премиерът напомни, че на съвещанието на Съвета по сигурността е гласувано за извикване на съвещания за 1 месец или четири седмици (на нашия посланик - б.р.) от Москва. Проведени са няколко диалога сред Борисов и Коцев.
" В НАТО също сме дали своя глас. На процедура сме посочили, както и през вчерашния ден сподели посланикът на Англия в медиите, своята цялостна взаимност с Англия ", добави Борисов.

Министър-председателят чака поддръжка и от президентството.

Като председателстващи Европейския Съвет би трябвало да запазим канала за връзка и както направихме в една свръхнапрегната обстановка с Турция, да създадем същото и с Русия, обоснова решението си Борисов.
Извикването на съвещания в дипломацията е процедура, която демонстрира, че обръщаме съществено внимание, не е належащо да се мисли като се вижда изключителното напрежение, съобщи Борисов. Запазването на канала за връзка, по думите на премиера, влиза в нашите отговорности като председателстващи.

Борисов уточни, че от месеци наред предизвестява, че ескалацията ще продължи. Той даде за образец нараснало напрежение в района: " Не инцидентно и в нашето прилежащо Косово видяхме, че продължава да се приказва за дейности, които припомнят обстановки от преди 20 години, може да се случи сходно нещо. Действията на Турция в Африн, спорът им в Гърция също не виждам по какъв начин ще го решат и с Кипър, тлеещият спор в Украйна са все неща в нашия район, изреди министър председателят.

Министър-председателят уточни, че се надява напрежението да се отрегулира.

Припомняме, през вчерашния ден ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че страната ни би трябвало да бъде солидарна със западните страни и би трябвало да изгони съветските дипломати поради абсурда към случая с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му.

Лидерът на " Атака " и съдружен сътрудник на ГЕРБ Волен Сидеров обаче отсече, че е би трябвало да се престане с приказките за взаимност, а страната би трябвало да има уравновесена политика и да не избързва при вземането на решения от интернационално значение.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов този път имаше сходна позиция.

Президентът Румен Радев предизвести, че в случай че българското държавно управление реши да гони съветски дипломати от страната, решението би трябвало да е стимулирано. " Европейската взаимност не може да бъде сляпа и едностранна " съгласно президента.

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и Съюз на демократичните сили. Според АБВ България би трябвало да се пази от внезапни придвижвания в спора сред Русия и Европейския съюз по случая " Скрипал ". Според Съюз на демократичните сили пък страната ни би трябвало да бъде солидарна и да изгони съветските дипломати, както направиха редица европейски страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР