Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста

...
Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга напълно ваксинираните

" Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е много по-разпространен. Той усилва честотата си в няколко страни. Това е вид, който има много сходства, само че и разлики с Омикрон ", съобщи епидемиологът и учител в лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той осведоми, че има единствено едно датско проучване, което ни дава информация за него.

" То изследва заразността по отношение на класическия Омикрон в семействата. Изследването демонстрира, че новият подвариант е към 2 пъти по-заразен от нормалния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока инфекциозност на разновидността и на неговата по-добра дарба да пробива имунни отбрани при имунизирани и прекарали инфекцията ", посочи доктор Марков.

Няма данни този вид да е по-високо патологичен от Омикрон, изясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

" При човек с цялостен курс от имунизация и бустерна доза, във връзка с тежко протичане и хоспитализация, успеваемостта на имунизацията държи над 90%. Не бих споделих, че се постанова втора бустерна доза ", разяснява още той.

А на въпрос дали ни чака по-силна вълна на Омикрон, доктор Марков сподели, че зависи дали новият вид ще е кадърен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

" Ковид-19 е заболяване с доста разнолика клинична картина. Има всевъзможни признаци. Понякога заболяването протича с изключение на с отмалялост, с проблеми, свързани с когнитивната активност. Тези признаци са присъщи за дългия Ковид-19. Малко се приказва за неврологичните и психиатричните признаци на Ковид-19 ", счита той.

Според него Делта разновидността не е липсващ, само че делът на инфекциите с него е дребен, където Омикрон господства.

" България е в пика на инфекциите си. Това е съвсем изцяло имунизационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват ограниченията ", акцентира доктор Марков.

Той е безапелационен - вирусът ще мутира още веднъж, в случай че го оставим да се популяризира неконтролируемо.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР