Имаме отговорността да налагаме най-високи стандарти, казва Димитър Вучев, главен

...
Имаме отговорността да налагаме най-високи стандарти, казва Димитър Вучев, главен
Коментари Харесай

Димитър Вучев: Българите започнаха да задават все по-често фундаменталния въпрос Защо?

Имаме отговорността да постановяваме най-високи стандарти, споделя Димитър Вучев, основен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

- Г-н Вучев, две години след старта на  Bloomberg TV Bulgaria  виж дате ли смяна в отношението на необятната аудитория към икономическата материя? Станаха ли българите по-грамотни финансово?

- Силно се надявам да е по този начин. Мисията и стремежът на Bloomberg TV Bulgaria е представянето на объркани тематики по допустимо най-достъпния метод. Целевата ни публика, несъмнено, са хората с знания и интерес в региона на стопанската система и финансите. Няма по какъв начин обаче да обърнем тил и на по-широката аудитория, изключително на младежите, от които зависи бизнесът на следващия ден. Имаме комплицираната задача да балансираме сред строго експертното и общодостъпното. Моето персонално усещане е, че българите сме все по-питащи се за какво нещата се случват по избран метод, какви са аргументите зад дадени решения или дейности и кой има изгода от сходен процес на събитията. Когато един човек стартира да си задава най-фундаменталния въпрос - " Защо? ", той към този момент е минал на едно по-високо равнище в личностното си развиване.

- От какви проблеми най-често се оплакват българските бизнесмени и какво още би трябвало да се направи, с цел да се усъвършенства бизнес средата?

- Клиширано е, само че най-често споделяният проблем е неналичието на фрагменти. Постепенното повишаване на приходите в България в последните години върна назад в страна ни доста българи, които бяха избрали да се развиват зад граница. Те обаче в общия случай спадат към категорията " добре образовани ", имат по-високи условия за приходите и заемат незабавно след прибирането си по-ръководни позиции в фирмите. Българските бизнесмени удрят съществено на камък в търсенето на по-ниско или приблизително образовани служащи. Този проблем на първо четене наподобява по-маловажен от неналичието на готови фрагменти, само че в по-дългосрочен проект кръвоносната система на стопанската система не са мениджмънтът и бизнес водачите, а елементарните в положителния смисъл на думата хора, които се трудят всеки ден за прехраната си, работейки за някого. Това е и главното предизвикателство пред българската страна - да откри метод по какъв начин да запълни дупка, която се оформи в последните години.

- Самият Майкъл Блумбърг ви поздрави за рождения ден. Как работите с интернационалния екип на Bloomberg, какво ново за специалността научихте от тях за 2 години?

- Работата с експерти от интернационален темперамент като сътрудниците от Bloomberg e същинско наслаждение и чест, само че в същото време и отговорност. За да се вписваме в интернационалните стандарти на Bloomberg LP за правене на финансова публицистика, с сътрудниците от Bloomberg TV Bulgaria сме длъжни да се учим в придвижване всеки ден.  Несъмнено българският пазар е надалеч по-назад в развиването си от този в Съединени американски щати, което е и огромното предизвикателство пред нас. Имаме отговорността не просто да сме една от медиите в бранша, а да сме тази, която постанова стандартите в този вид публицистика.

- Какво сочат анализите и какво демонстрират вашите персонални наблюдения по една от най-дискутираните в последно време тематики във финансовия свят - биткойн е идващото Голямо нещо или идващият огромен балон в бизнеса?

- На биткойна не би трябвало да гледа просто като на един актив, нараснал внезапно цената си, което е довело до въпроси дали имаме балон. Биткойнът и въобще криптовалутите са нова идея за действието на финансовия свят. Беше въпрос на време световната цифровизация, която стартира през 90-те години и сега на практика е на всички места към нас, да доближи и до парите. В този смисъл, даже и биткойнът да изгуби огромна част от цената си с времето и да отстъпи водачеството, той към този момент ще е свърши своята работа - ще е проправил пътя на криптовалутите и ще е дал нова тенденция на развиване на международната стопанска система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР