Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се

...
Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Тази година ще имаме само една епидемия

 Имаме обосновани аргументи да чакаме, че няма по едно и също време да се сблъскаме с две епидемии. Това сподели пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Към момента няма потвърдена циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните ограничения са ефикасни към всички респираторни вируси, уточни тя.

" Не бива да пренасяме всичко, което знаем към този момент за грипа, към Covid инфекцията. Децата са уязвими за грипната зараза, само че не и за Covid, изключително дребните деца. Доброто, известно досега е, че грипният сезон в южното полукълбо мина, без да има грипна зараза в нито една от страните. Ако тази наклонност се резервира, а все още няма наклонност за разпространяване на грип и в северното полукълбо, може би тази година ще имаме единствено една зараза – това ще бъде Covid епидемията, само че няма да се намеси грипният вирус. “

Според последните проучвания, обобщаващи опита на Европейски Съюз, учебните заведения не са рисковото звено за разпространяване на ковид, акцентира епидемиологът в предаването  " Преди всички “.

" Това е обществото като цяло, а не учебните заведения. “

Малките деца освен че не боледуват от коронавирусната зараза, само че и доста рядко се заразяват и на процедура не заразяват възрастните хора, разясни проф. Кожухарова.

Учителите са измежду предпочитаните групи за имунизация не тъй като са рискова специалност, а тъй като това е извънредно значима специалност и " обществото им дължи този жест “, счита проф. Кожухарова.

Относно проекта за имунизация експертът разяснява, че е значимо бързото потребление на наличните количества ваксини.

Запитана реалистично ли е да се чака в края на май да стартира всеобща имунизация, проф. Мира Кожухарова съобщи, че това е допустимо при положително обмисляне и е въпрос на организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР