Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл Харбър, спомнете

...
Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл Харбър, спомнете
Коментари Харесай

Зеленски към Конгреса на САЩ: Когато мислите за Украйна, спомнете си за 11 септември и Пърл Харбър

Имаме потребност от вас незабавно, спомнете си Пърл Харбър, спомнете си офанзивите на 11 септември, когато мислите за Украйна. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение двете камари на американския Конгрес, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Зеленски прикани още всички американски компании да се изтеглят от Русия.

В изявлението си той изиска и да бъдат наложени още наказания против всички съветски политици, които поддържат офанзивата против Украйна.

Зеленски разяснява и въпроса за затварянето на украинското въздушно пространство за полети.

" Ако е прекалено много да желая установяването на зона, неразрешена за полети, то Украйна се нуждае от самолети и системи за противовъздушна защита ", сподели още той пред двете камари на Конгреса.

Той се обърна към американския президент Джо Байдън и го прикани да бъде освен водач на свободния свят, а и водач на мира.

" В момента се взема решение ориста на нашата страна ", сподели Зеленски, добавяйки, че страната му е изправена пред гнет, какъвто Европа не е преживявала от Втората международна война.

Той също по този начин предложи основаването на нова интернационална институция, която да пази мира и да реагира на естествени и на бедствия, породени от индивида.

Украинският президент уточни, че " нови съюзи " и " нови институции " би трябвало да бъдат образувани след събитията в неговата страна, като загатна по-конкретно " U-24 “ - организация на " виновните страни ". Според него такава група от народи ще има способността " да спре споровете неотложно " и да обезпечи всичко, с цел да резервира мира, сподели той пред законодателите на Съединените щати.

Украинският президент прикани Конгреса на Съединени американски щати да даде повече оръжия, с цел да помогне на страната му да се пребори с съветските въздушни удари в границите на нашествието, която донесе гибел и опустошения и отприщи вълна от бежанци.

По мотив на загрижеността на президента Джо Байдън и доста американски законодатели, че налагането на неразрешена за полети зона може да докара до ескалация на спора с разполагащата с нуклеарно оръжие Русия, Зеленски изиска повече самолети и системи за противовъздушна защита.

" Русия е трансформирала украинското небе в източник на гибел ", съобщи той говорейки посредством видео връзка на общо съвещание на Камарата на представителите и Сената. " Трябва да защитим небето си. "

Обръщението на Зеленски пристигна ден откакто той прикани канадския парламент за повече западни наказания против Русия и налагането на неразрешена за полети зона над Украйна.

Вчера Байдън подписа закон за незабавна помощ в размер на 13,6 милиарда за Украйна, с цел да й помогне да се снабди с повече оръжия и за филантропична помощ.

Очаква се през днешния ден Байдън да разгласи спомагателни 800 млн. $ за подкрепяне на сигурността на Украйна, заяви чиновник на Белия дом.

През последните седмици Зеленски се опитваше да укрепи поддръжката за страната си в разнообразни речи пред задгранична публика, в това число пред Европейския парламент и английския парламент.

Подкрепата за Украйна е необичаен случай, в който републиканците и демократите са се обединили в разделения по партийна линия Конгрес, като някои законодатели и от двете партии упорстват Байдън да отиде по-далеч в помощта за Украйна. В Конгреса има известна двупартийна поддръжка за изпращане на бойни самолети в Украйна. Вчера Сенатът на Съединени американски щати единомислещо одобри резолюция, осъждаща съветския президент Владимир Путин като военнопрестъпник.

Според оценките на Организация на обединените нации към 3 млн. души са избягали от Украйна, най-вече дами и деца, и търсят сигурност и заслон в прилежащите страни, основно в Полша.

Live Replay: Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addresses the US Congress (Full Speech)
— MeidasTouch.com (@MeidasTouch)

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР