Имаме нужда от цялостно нов Изборен кодекс, който да отговаря

...
Имаме нужда от цялостно нов Изборен кодекс, който да отговаря
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: Изборният кодекс е станал индианско одеяло, има 22 пакета от кръпки

Имаме потребност от изцяло нов Изборен кодекс, който да дава отговор на действителностите. Това мнение изрази пред БНР Стоил Цицелков, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му актуалният ИК е писан през 2014 година за хартиени бюлетини.
" Вече има 22 пакета с промени. Тези, които ще обсъждаме през днешния ден, са 23-ият пакет с промени. Той към този момент е станал индианско одеяло, когато имаш 22 пакета от кръпки, съвсем по всеки член – промени, промени. "

Вече е изцяло устойчива практиката разпоредбите да се трансформират малко преди избори, което води до устойчива неустойчивост и резистентен отлив на доверие, посочи Цицелков.

Липсва изследване на настройките на българските електорати към електронното гласоподаване и възможна връзка за безучастие в изборите, акцентира той.

" Разликата сред отлива в напълно хартиени и напълно машинни (секции – бел. ред.) се оказва, че не е толкоз огромна, колкото общия спад. Има спад и в напълно хартиени секции. Изцяло хартиените секции са под 300 гласоподаватели по лист, те чисто демографски са по-различна комбинация. Ако изборите се паднат в деня за събиране на годишна продукция, това ще се отрази доста съществено на интензивността. "

" За следващ път използваме технологията за политически цели ", сподели Цицелков и даде образец с " партии, които бяха твърдо " за " машинно гласоподаване, сега " срещу " и назад ".

Стоил Цицелков поддържа предлагането за отпадане на машинното гласоподаване в чужбина.

" Това е една цялостна дивотия - ще пращаме машини до Австралия за втори тур. Законът го изискваше и сътрудниците от ЦИК бяха длъжни да се опитат да го създадат. "

Дистанционното електронно гласоподаване сега е съвсем прикрито в Изборния кодекс, разяснява Цицелков в предаването " Преди всички ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР