Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на

...
Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на
Коментари Харесай

Синдикатите искат допълнителни 86 млн. лв. за култура в Бюджет 2024

Имаме потребност от просвета не с цел да пълним оборотите на огромните компании, а с цел да имаме нравствен живот .

Държавата отстъпи от функционалност " просвета " през последните две години и половина в миг, когато кумулативната инфлация беше сред 30-35%. За функционалност " Култура, спорт, почивки действия и религиозно дело " бюджетът е обезпечил 1.1 милиарда лева или 0,56%. Като оставите единствено просвета, са 838 млн. лева или 0,4% от Брутният вътрешен продукт. Това е функционалността с минимум пари.

Това съобщи основният икономист и шеф на ИССИО Любослав Костов по време на конференция, на която бяха показани настояванията на КНСБ към Бюджет 2024 в областта на културата.

" За идната година Брутният вътрешен продукт ще бъде 205 милиарда лева Нашето световно макро искане с небосвод от няколко години е тези разноски да станат 1% от Брутният вътрешен продукт.

Ако министърът на финансите реши незабавно да приложи тази мярка за идната година, то бюджета за просвета в Бюджет 2024 би трябвало от 800 млн. лева да стане 2 милиарда лева още от следващата година ", добави Костов.

Той посочи, че упорстват за растеж на стандарта . " Това, което желаеме, е най-малко 35% растеж на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и така нататък Като всичко нагоре е добре пристигнало, само че това е най-малко, от който ние няма по какъв начин да отстъпим ", уточни той и сподели, че упорстват за спомагателни 38 млн. лева за читалища, 11 млн. лева за районни библиотеки, 10 млн. лева за музикалните дейци, и 6,2 млн. лева за професионалните фолклорни ансамбли.

" Говорим за 86 млн. лева повече в Бюджет 2024 година за растеж на заплатите за всички, които изброих ", оповестиха синдикатите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР