“Имаме над 200 образователни медиатори в цялата страна. Бройката им

...
“Имаме над 200 образователни медиатори в цялата страна. Бройката им
Коментари Харесай

Деница Сачева: Имаме над 200 медиатори в цялата страна

“Имаме над 200 просветителни посредници в цялата страна. Бройката им се уголемява. Това е извънредно значима специалност, която е извънредно значима за децата от уязвимите групи, само че може да се употребява от всички учебни заведения. Необходимостта от човек, който да поема обществената работа в учебно заведение, е доста огромна ”. Това съобщи за БГНЕС заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Заместник-министър Сачева взе присъединяване в заключителното събитие по стратегия „ Здраве и обучение за всички “ (ЗОВ), на което бяха показани резултатите от нея. Програмата подкрепя общественото включване на роми и други уязвими групи с финансовата поддръжка на Българо-швейцарския механизъм, а общата ѝ стойност е над 8 млн. швейцарски франка. В интервала 2013-2019 година програмата работи за достъп до качествено обучение и опазване на здравето на хората от уязвимите групи.

„ Два са основните момента в тази стратегия, които изиграха сериозна роля за политиките, които Министерство на образованието води и все още и за в бъдеще. На първо място е интегрираната грижа и нуждата от интегрирани услуги за децата в ранна детска възраст. Това се отнася освен за децата от уязвимите групи, а за всички. Но за децата от уязвимите групи е извънредно значимо. Моделът, който беше натрапен от швейцарската стратегия в няколко детски градини в България е извънредно добър и носи доста позитивни резултати. Това е модел, в който дружно с детската градина, в непосредствена непосредственост до нея, се оферират обществени услуги и здравен кабинет. В него има опция за здравна профилактика, работа с родители и цялото семейство. Ние се борим с второ, а от време на време и с трето потомство неначетеност. Ако няма подпомагане от страна на фамилията, няма по какъв начин да бъдат реализирани резултати “, описа заместник-министър Сачева.

Тя напомни, че различен основен миг от програмата е въвеждането на специалността учебен посредник, която към този момент е нормативно одобрена у нас. Тя към този момент е вписана в Националния класификатор на специалностите, а от предходната година министерството на образованието финансира наемането на просветителни посредници.

Програма ЗОВ поддържа и нормативното одобряване и на специалността здравен посредник.

„ Нашата работа се състои от патронаж в общността, информация и посещаване в домовете на уязвимите общности, които се нуждаят от нашите съвещания. Всеки ден посещаваме майки, които консултираме на тематика хигиена, здравословно хранене и други. Говорим с тях и за контрацепция. Засягаме тематики, които ги вълнуват. Здравното медиаторство е добра идея, която ние правим с огромно наслаждение “, показа за БГНЕС Валя Александрова, здравен посредник в квартал „ Кошарник “, гр. Монтана. За нея това не е просто работа, а метод на живот, тъй като усеща голямо наслаждение от нея. „ Хората там се нуждаят от здравни посредници и има огромен резултат от нашите визити “, безапелационна е тя.

Усилията на програмата са ориентирани към деца и млади фамилии в 6 регионални центрове с уязвими групи, живеещи в затворени общности и последна беднотия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР