Имаме лоша практика да строим пътища, без да ги обезпечаваме

...
Имаме лоша практика да строим пътища, без да ги обезпечаваме
Коментари Харесай

Комитова: Строим пътища, без да ги обезпечаваме с гаранционни срокове

Имаме неприятна процедура да строим пътища, без да ги обезпечаваме с гаранционни периоди. Това съобщи служебният министър на районното развиване Виолета Комитова в предаването " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.

Тя разяснява положението на пътищата у нас и свадите , които гръмнаха напоследък към автомагистралите ни.

" За " Хемус " 10-15 компании са получавали Общата сума е към 1 милиарда лева и доста се надявам казусът със саковете да касае една от тези компании, а другите пари да се съхраняват и харчат по предопределение ", сподели министър Комитова.
 Задържаха индивида, изнесъл парите за
Задържаха индивида, изнесъл парите за " Хемус " в сакове и чували

Спрямо 42-годишния мъж е повдигнато обвиняване за пране на пари

По думите ѝ " Хемус " е стартират в първите 51 км, като секторите 1, 2 и 3 се строят, само че при лотове 6, 7, 8 и 9 са противоречиви парите - не е имало незабавна нужда още през 2019 и 2020 година да се раздадат.

" Първите 51 км на " Хемус " ще бъдат приключени през 2024 година - по контракти, които е сключила партия ГЕРБ. Следващите прави - 4, 5, 6, са в ускорени отчуждителни процедури, за които служебното държавно управление постави доста старания, с цел да може идната година да се открие фронт за строителство ", уточни районният министър пред Bulgaria ON AIR.

Най-тежко е обаче положението на прави 7, 8 и 9, стана ясно от думите ѝ.

" Едно трасе, което е било проучено от ГЕРБ, в този момент се оказа, че е проблематично от позиция на геоложката конструкция на подземните почви, че минава през предпазена територия и също по този начин е наоколо до специфичен обект, при което се постанова това трасе да бъде променяно и още веднъж да бъде проучвано ", изясни министър Комитова.

Според нея не би трябвало да се приказва общо за качеството на пътното строителство у нас.

" Има сектори, които са доста качествено издигнати, имаме и някои с по-лошо качество. Това се вижда на първата година и за жалост, имаме неприятна процедура да строим пътища, без да ги обезпечаваме с гаранционни периоди. Най-пресният образец е Чирпан - Стара Загора. 40 км обновихме от " Тракия ", 207 млн. лева коства общо като градеж, а няма гаранция. Това е сериозен проблем, който ние се борим да го преодолеем ", безапелационна бе министър Комитова.

Регионалният министър засегна и тематиката с митингите против нея и Министерство на регионалното развитие, като по думите ѝ стачкуващите компании са правили ново строителство, маскирано като " настоящ ремонт ".

" Разликата е, че парите при настоящия ремонт са 2,6 пъти повече, в сравнение с за ново строителство ", посочи тя.

Министър Комитова разяснява и качеството на пътя на автомагистрала " Струма ". От думите ѝ стана ясно, че " Струма " в действителност не е автомагистрала и няма акт 16.
 Автомагистрала “Струма “ няма акт 16, само че е включена в листата на републиканските пътища?
Автомагистрала “Струма “ няма акт 16, само че е включена в листата на републиканските пътища?

Причината за случая не е поради скоростта

" И да имаше, едва ли злополуката щеше да бъде избегната - става дума и за пожар ", сподели тя по отношение на нещастието край Боснек

Регионалният министър разяснява и други тематики, измежду които проблемите с ВиК сдруженията. Тя увери, че те няма да банкрутират макар " многото заварени проблеми ", като за задачата служебното държавно управление е трябвало да сътвори през " Български ВиК Холдинг " настрана сдружение, което да купува ток за всички останали ВиК сдружения.

Комитова разяснява и дали ще продължи да бъде министър в последващо държавно управление.

" Нямам оферти от новата власт и се приготвям за сериозна отмора ", приключи министър Комитова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР