„Имаме ли реална интеграция на ромите– отговорът е не. Отчитаме

...
„Имаме ли реална интеграция на ромите– отговорът е не. Отчитаме
Коментари Харесай

Антон Кутев: Докладът за интеграцията на ромите е замазване на положението

„ Имаме ли действителна интеграция на ромите– отговорът е не. Отчитаме ли някаква интеграция – отговорът е, че се опитваме да отчетем, само че даже и това не вършим като хората. Написан е един доклад, само че това не значи че е свършена работата. “ Това съобщи зам.-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия за България Антон Кутев в Народното събрание. Той изясни, че с опциите, които са дадени на Съвета за интеграция, той нито има задължението нито има опцията да свърши повече.

По думите му цялата система на интеграция на ромите е объркана и сега работи на планов принцип, а проблемите при ромите са комплицирани и междуведомствени. „ Проектните правила вземат решение съответни задания, само че не могат да решат огромни политики “, разясни той.

Според него би трябвало да се вършат политики в Министерство на вътрешните работи, Министерство на районното развиване и благоустройството, Министерство на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката. „ Тези политики би трябвало да бъдат координирани и за това би трябвало да има орган, който да прави тази активност и да докара до някаква форма на интеграция. Този съвет, който е основан, не може да ги координира, той може да направи единствено тези доклади, в които бързо да замаже. Гласувам срещу отчета, тъй като той е замазване на ситуацията “, безапелационен бе Антон Кутев.

Драгомир Стойнев: Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма

„ Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма, тъй като в днешно време, те освен, че не приказват български език, само че не могат да четата и пишат”. Това сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Драгомир Стойнев от парламентарната естрада. Той добави, че всички цигански секции в страната се печелят от ГЕРБ. „ Не споделям, че ГЕРБ купува гласове, само че ромите в цялата страна очевидно четат тяхната тактика, опияняват се от целите им и ги подкрепят”, добави той. Стойнев се обърна към Вежди Рашидов от ГЕРБ, който твърдеше, че Българска социалистическа партия купува гласове измежду ромите и го прикани да отиде незабавно в прокуратурата и да даде сигнал за съответна секция. „ В противоположен случай сте просто клеветник”, съобщи Стойнев.

Надя Клисурска: Подходът за интеграция на ромите в България се нуждае от коренна смяна

„ От 2003 година се пишат тактики и национални стратегии за интеграция на ромите. През 2015 година по Оперативна програма “Регионално развитие” са отпуснати над 1 млн. лева за внедряване на система за мониторинг и надзор на процеса на интеграцията и в границите на тези три години не е извършена тръжна процедура”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Надя Клисурска. Тя разгласи, че договорът е подписан през март тази година. „ Миналата година вицепремиерът Валери Симеонов твърдеше, че тази година, системата ще проработи и ще имаме действителни измерители за интеграцията на ромите и националната тактика за това, обаче няма да се случи. Подходът за интеграция на ромите в България се нуждае от коренна смяна, с цел да бъде тя реална”,заяви Надя Клисурска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР