Имаме ли 121 независими депутати, съм сигурен, че ще бъдем ...

Имаме ли 121 независими депутати, съм сигурен, че ще бъдем

Кирил Петков: Важно е да имаме 121 народни представители, които са независими да вземат решенията си

Имаме ли 121 самостоятелни депутати, съм сигурен, че ще бъдем доста щастливи да бъдем част от бъдещето ръководство, в случай че ги нямаме - по-добре да вървим на избори. Това сподели пред публицисти министър-председателят в оставка Кирил Петков след откриването на изложбата „ Моралът е положителното “, на която са показани авторски фотографии на доцент доктор Кристиан Таков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ние сме почитатели на Кристиан Таков. Той сподели, че България се разсънва. Ако сме задоволително доста хора и следваме образеца на Кристиан Таков, рано или късно смяната ще пристигна в България, разяснява още Петков.

Според него не е толкоз значимо какъв би бил възможният личен състав на предстоящ кабинет в това Народно заседание. Самите хора, които се поставят начело, не са толкоз значими в тази ситуация, значимото е дали ще имаме 121 депутати, които са самостоятелни да вземат решенията си. Ако държавното управление не е подкрепено от самостоятелни депутати, а от депутати, които са подвластни, то няма смисъл. Това го правихме шест месеца. Не може да имаме още шест месеца, в които да се усещаме в ръководството, само че да не можем да приемем един антикорупционен закон, съобщи Петков.

Изложбата „ Моралът е положителното “ показва авторски фотографии на доцент доктор Кристиан Таков (1965-2017 г) - правист, академични учител и държавник.

„ Само първите две фотографии споделят всичко, за което ние сега се борим “, разяснява Петков по време на откриването. Той цитира текст на Таков за „ бавното пробуждане “ на България и добави, че „ в никакъв случай не е късно за смяна “.

" България се разсънва извънредно постепенно, само че към този момент е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става ", съобщи Петков.

Изложбата бе публично открита на Моста на влюбените до Националния замък на културата (НДК) от майката на юриста Галя Йончева.

„ Дълбоко съм разчувствана от толкоз изобилното ви наличие. Понеже не мога да прегърна сина си, аз прегръщам всички вас. И ви благодаря от цялото си майчино сърце, че сте тук на този ден. Точно през днешния ден преди пет години Кристиан отлетя в други вселения. Но той остави блестящо наличие. Присъствие в хиляди страници юридическа литература, обществени лекции, речи, приветствия, обръщения, изявленията, есета, които се цитират и до момента. Трасира път, по който потеглиха хиляди негови студенти и младежи от цяла България и които се назовават с горделивост „ таковисти “. Стана техен будител “, сподели Йончева.

По думите ѝ, Кристиан Таков е бил един от първите радетели за правосъдна промяна. „ Пледираше за истина, правдивост, висок морал и човешка добрина. Но той ни завеща и пиетет към хубостта, която носи изгода, както той се показваше. И в този момент вие можете да погледнете през визьора на неговия фотоапарат, да прочетете сентенциите му към всеки фотос. Така ще надникнете в духовната галактика на Кристиан. А това ще ви навее мисли за смисъла на живота към нас. Той живя потребно и щастливо. За него моралът беше идентично разбиране на положителното “, добави тя.

Пред публиката тя сподели още, че документалният филм за сина ѝ, който също ще носи заглавието „ Моралът е положителното “, ще може да бъде гледан тази есен.

Общо 60 фрагмента са показани в експозицията на Моста на влюбените. Те са подбрани от над 20 хиляди фотоси, направени в разнообразни срокове от живота на Кристиан Таков. Организатор на изложбата е Веселин Диманов, който е и режисьор на документалния филм.

„ Има срещи в живота на човек, които се оказват съдбовни. Такива, каквито оставят следи в душата му. Именно такава беше срещата ми с Кристиан Таков “, сподели Диманов на откриването на експозицията.

Той описа историята на познанството си с създателя на фотографиите. „ Запознахме се в края на 2016 година, а повода бе изявление. Това така наречен „ изявление “ се трансформира в един необикновен диалог, траял няколко часа. Разговор, който не секна, до момента в който той беше измежду нас. Но този диалог не престава и до момента. Кристиан Таков беше невероятна, харизматична персона с обширна грамотност, чист морал и високи стремления. През годините – до момента в който работех по документалния филм, си дадох сметка, че хора като него ще живеят постоянно, тъй като те оставят трайна диря след себе си “, разяснява още Диманов.

„ Много неща могат да се кажат за Кристиан. Много неща се споделиха. На мен ми се желае да обърна внимание върху една доста основна роля, която той изигра в живота на България. Върна славата и смисъла на моралното говорене и на говоренето за морал. В нашето, много гузно и лицемерно, общество допреди десетина години, общо взето, беше станало съвсем неловко да се приказва за морал. Или пък в случай че се говореше за морал, това бяха някакви кухи изречения, които всеки можеше да обръща през устата си. Кристиан стартира да приказва за морал и стартира да приказва морално, тъй като имаше правото на това. Намери се човек в българското общество, който да има самочувствието и човешкото съображение да приказва за морал и да приказва морално. Тези фотографии в огромната си част, в последна сметка, са облици на положителното “, сподели по време на откриването доцент Георги Лозанов, шеф на дирекция ЛИК в Българска телеграфна агенция.

На събитието участваха още правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, някогашният ръководител на Народното заседание Никола Минчев, Симона Велева, член на Съвета за електронни медии и други

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg