Имаме консенсус по отношения на мерките, предприети до момента. Имаме

...
Имаме консенсус по отношения на мерките, предприети до момента. Имаме
Коментари Харесай

Сезон 2020: Безплатни чадъри и шезлонги, строителство по морето – до 15 юни

Имаме консенсус по връзки на ограниченията, подхванати досега. Имаме спогодба по няколко ограничения за поддръжка на стопанската система. Това съобщюи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг с патрньорите в ръководството – вицепремиерът Красимир Каракачанов и водачът на НСФБ Валери Симеонов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По отношение на българския туризъм сме на мнение, че секторът би трябвало да бъде подсилен. Ще поработим идващите дни, разработвайки няколко хипотези. Темата не е дали да се оказва поддръжка, а по какъв начин да се оказва тя. Надявам се в идващите дни да намерим най-хубавото решение, сподели още Томислав Дончев.

Ограничения на средствата в строителството няма да има. Това е късмет за претовареност и за дребни, и за огромни, а като резултат носи нещо, което прави животът ни по-добър.

Данъци няма да се трансформират в никаква посока, сподели още вицепремиерът Томислав Дончев.

Възстановяването на стопанските системи зависи от медицинските индикатори – дали вирусът изчезва, дали остава в идващите години с нас, дали затихва през лятото и се появява още веднъж през есента, добави Дончев. Опитваме се да бъдем подготвени за най-лошото, пък се надяваме да се случи най положителното.

Този месец и половина изключително състояние свършихме доста – медиците натрупаха опит, РЗИ, органите на полицията се научиха да управляват карантинираните. Взели сме ограничения и то ефикасни и на база на тези ограничения постигнахме ограничаване на болестта. Необходима мярка ограничаваща ще се случи с акт на министъра на опазването на здравето. Всичко останало стопанската система и другия живот би трябвало да работи с най-малко ограничавания, с цел да възстановим живота, като ще следим темпа на заболяемост, несъмнено, посочи Дончев.

Трябва да забележим това злополучие по какъв начин ще ни върне обратно – година ли, година и половина ли. Сега приказваме за възобновяване, не за развиване, акцентира Дончев.

Работим за рационализиране на мярката 60/40, добави Дончев.

По тематиката за детските градини, Дончев сподели, че има няколко страни, които ще отварят детските градини, ние ще изчакаме няколко дни, с цел да забележим дали има резултат по разпространяването на пандемията. Ако ще отваряме, ще отваряме всички градини, само че обсъждаме тъкмо какво да се направи. Ще изчакаме няколко дни, обаче, добави още Дончев.

Каракачанов: Икономическата рецесия ще има въздействие и върху демографията
Двете партии от Оперативна програма предходната и тази седмица внесоха разнообразни оферти, свързани с туризма. От първия ден на пандемията приказваме за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение по какъв начин ще излезем стопански от нея. Икономическата рецесия ще има въздействие освен върху приходите, само че и върху демографията, добави вицепремиерът Красимир Каракачанов.

За туризма някои оферти бяха утвърдени, по други беше конкретизирано, че ще се работи по тях. Темата с ваучерите по една или друга форма беше призната, въпросът е да се уточнят нещата. Целта не е да се подкрепя единствено един бизнес, а за това парите на българските жители, ползвайки туристически услуги да подкрепят българския туризъм. Целта е тези пари да не изтекат на открито, посочи Каракачанов.

Идеята е посредством тези ваучери да се употребяват българските туристически курорти. Въпросът е кой да е размерът, изясни още Каракачанов.

Той добави, че изключителното състояние изигра своята позитивна роля. България е с най-ниска заболяемост в Европа. Мерките, взети от държавното управление, бяха съответни. Мерките в България са много под междинното равнище на суровост в Европа. Гражданите схванаха и самите те са в положение да ползват избрани ограничения, с цел да се защищават, добави още Каракачанов.

Слава Богу строителството работи и то добре. Общата ни цел е българските жители да живеят добре и стопанската система да се развива. Има доста условности дали и по кое време ще се отвори туристическия сезон. Консервативният метод е този, който чух от финансовия министър, той е прав, че неговата съществена задача е да има пари в бюджета, разяснява Каракачанов.

Ако мислим гъвкаво, прагматично и патриотично, ще се измъкнем по-лесно от обстановката, добави Каракачанов.

Симеонов: Разбрахме се за масите в заведенията и плажните такъми
Ще се ползва потреблението на талони или купони – ваучери, за туризма. Разбрали сме се те да бъдат употребявани единствено от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите следва да бъде прецизирано. Имаме единомислещо мнение и позиция, че ваучерите ще се употребяват като средство за поощряване на туристическия отрасъл. Те ще бъдат вероятни и за възпитаници – за зелени учебни заведения, да вземем за пример, заяви водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Категорично плажните такъми – чадъри, шезлонги, масички – ще бъдат безвъзмездни.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се промени последната заповед на министъра на опазването на здравето – дистанцията сред масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият личност ще работи с шлемове, а освен с маски.

Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни, разгласи Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на автомагистрала „ Хемус “.

Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от незабавен ремонт мостове и виадукти.

По язовирите също ще се форсира работата. Имаме поръчка за поправки на над 200 язовира, ще се насочват средства и са планувани към 500 млн. и в в този момент настоящия бюджет, тъй че за язовирите като евентуална опасност за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките поправки на Бели Искър и Огоста, където към този момент са почнали ремонтите на стените им, посочи Симеонов.

По строителството се планува усилването на работата в посока създаване на ВиК обекти на стойност 1,3 милиарда Коментирахме и възобновяване на санирането, само че това е под изискване, защото сме единомислещи, че това не би трябвало да е безплатно, а с най-малко 30% присъединяване на етажната благосъстоятелност, добави още Симеонов.

Коментирахме възобновяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на шампионатите в другите страни, и ще ги възстановим по същата скица и ние. Ще се предизвиква и възобновяването на самостоятелните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В региона на земеделието имаме съглашение да се влага в производството на съществени зеленчукови и овощни произведения и артикули, разяснява още Симеонов.

Той заяви, че те ще поддържат в зала законопроекта, който ще размени Закона за изключителното състояние. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР