Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения.

...
Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения.
Коментари Харесай

Милков към Османи: Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в отношенията между България и РСМ

Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните връзки. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг след срещата с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещаване в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Намираме се в интервал, в който и двете страни са изложени на външни въздействия от връхлитащи ни рецесии “, уточни Милков. Той даде за образец сферата на енергетиката и заканите за сигурността.

„ Нашите връзки бяха минали през интервали, които през днешния ден могат да бъдат окачествени като комплицирани “, сподели още той.

„ Парадокс е да имаме една визия за развиване на района, а в това време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е положителна в нашите връзки. Именно това се опитваме да преодолеем “, уточни още Николай Милков.

Той сподели, че двамата с Буяр Османи са разискали и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на нашата югозападна съседка.

„ Ние се спряхме и на позитивните неща в нашите двустранни връзки, които останаха малко в сянка. Искам да загатна преди всичко постигането на търговски стокообмен в размер на над един милиард евро, което е казус. Никога до момента не е имало подобен, което демонстрира освен съществуването на комерсиално съдействие, само че и на взаимно навлизане на нашите стопански системи, на капиталова интензивност. Спряхме се и на стъпките, които ще доведат до в допълнение увеличение на комерсиалните обороти “, разяснява още Милков.

Той добави, че по време на диалога му с Буяр Османи двамата са се спрели на ролята на газов хъб, която страната ни играе на Балканите. „ В тази връзка беше и подписаното съглашение за междусистемната връзка Кюстендил – Жидилово сред нашите две страни. Спряхме се и на редици други позитивни тематики от нашите двустранни връзки, свързани с желанието на Република Северна Македония да закупи електрически ток от България “, означи още българският министър на външните работи.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е на работно посещаване в България. Визитата се организира директно след присъединяване му в формалната среща на министрите на външните работи на страните от Централноевропейската самодейност, на която страната ни е ръководител през актуалната година.

В рамките на работното си посещаване в страната министър Буяр Османи се чака да организира среща и със служебния министър-председател Гълъб Донев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР