Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения.

...
Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения.
Коментари Харесай

Николай Милков след среща с Буяр Османи: Имаме интерес да върнем позитивния ред в отношенията със Скопие

Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните връзки. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг след срещата с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещаване в България. Визитата се организира директно след присъединяване му в формалната среща на министрите на външните работи на страните от Централноевропейската самодейност, на която страната ни е ръководител през актуалната година.

Двамата министри разговаряха на четири очи в Министерството на външните работи, по-късно ще се състоят и пленарни диалози сред двете делегации.

" Намираме се в интервал, в който и двете страни са изложени на външни въздействия от връхлитащи ни рецесии ", уточни Милков. Той даде за образец сферата на енергетиката и заканите за сигурността.

" Нашите връзки бяха минали през интервали, които през днешния ден могат да бъдат окачествени като комплицирани ", сподели още той.

" Парадокс е да имаме една визия за развиване на района, а в това време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е положителна в нашите връзки. Именно това се опитваме да преодолеем ", уточни още Николай Милков.

Той сподели, че двамата с Буяр Османи са разискали и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на нашата югозападна съседка.

" Ние се спряхме и на позитивните неща в нашите двустранни връзки, които останаха малко в сянка. Искам да загатна преди всичко постигането на търговски стокообмен в размер на над един милиард евро, което е казус. Никога до момента не е имало подобен, което демонстрира освен съществуването на комерсиално съдействие, само че и на взаимно навлизане на нашите стопански системи, на капиталова интензивност. Спряхме се и на стъпките, които ще доведат до в допълнение увеличение на комерсиалните обороти ", разяснява още Милков.

Той добави, че по време на диалога му с Буяр Османи двамата са се спрели на ролята на газов хъб, която страната ни играе на Балканите. " В тази връзка беше и подписаното съглашение за междусистемната връзка Кюстендил - Жидилово сред нашите две страни. Спряхме се и на редици други позитивни тематики от нашите двустранни връзки, свързани с желанието на Република Северна Македония да закупи електрически ток от България ", означи още българският министър на външните работи.

От своя страна Буяр Османи сподели, че смята за триумф подписването на контракта за междусистемна връзка за доставка и систематизиране на газ в междусистемната точка Кюстендил - Жидилово сред " ГА-МА " АД и " Буглартрансгаз ".

" Това е нашата втора среща за малко време, в която приказваме за нашия персонален ангажимент за развиването на връзките сред нашите две страни. Дoговорихме, че в идващия мeсец ще организираме взаимен бизнес конгрес в Скопие, на койтo да споим бизнесите в двете страни. Уверен съм, че има голям капацитет за динамизиране на взаимната работа ", добави Османи.

Той уточни, че комерсиалният стокообмен все още е 710 милиона евро, с наклонност да стигне и 1 милиард евро до края на годината. Това отрежда пето място по стокообмен на България с Република Северна Македония.

В рамките на работното си посещаване в страната външният министър на РСМ се чака да организира среща и със служебния министър-председател Гълъб Донев.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР