Имаме идея как да се справим със замърсяването на въздуха.

...
Имаме идея как да се справим със замърсяването на въздуха.
Коментари Харесай

Емил Димитров: Лятото е пясъка и морето, зимата комините в небето

Имаме концепция по какъв начин да се оправим със замърсяването на въздуха. В Бобов дол не се горят боклуци. Няма да рискуват да им вземем лиценза, тъй като инвестицията им е доста огромна. На камерите в неделя гледах какъв дим излиза от комина и не ми беше прелестно, само че до момента в който се разгори пещта е по този начин. Това съобщи министърът на екологията и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и в ефира на Българска национална телевизия и добави, че всеки Топлоелектрическа централа в страната към този момент ще се следи от камера.

"Боклукът на София се гори във Враца. Ако затворим завода там, то София ще се зарине с отпадък. Заводът в София още не е подготвен, Европа неотдавна даде парите за него ", посочи Димитров.

Що се отнася до загробените пестициди, той съобщи, че до Нова година ще се изнесат от страната ни до 1000 тона пестициди. "Ще решим проблемите и с акумулаторите и с RDF-а и с другите боклуци също ", даде обещание той.

Той разяснява тематиките за замърсяването и за градежите с думите: "Лятото е пясъка и морето, зимата комините в небето. За всеки комин ме питат ". Що се отнася до градежите по морето, той съобщи, че нищо няма да каже до момента в който не се произнесе прокуратурата.

Димитров даде обяснение и по тематиката с регистрацията на кладенците у нас. По думите му тази година изтича срокът и те би трябвало да бъдат регистрирани. "Но той би трябвало да се удължи поради ковид. Това е проблем, за който десетина години се води спор. Никой не би отрекъл ковид и хората нямаха опция даже да отидат да ги записват. Имаме диалози с министър Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри и с премиера. Нормално е да се удължи срокът. Според мен е обикновено това отсрочване да е най-малко една или две години. В четвъртък имам среща с министър Танева по този мотив ", уточни той.

"Говорим за необятен публичен интерес. Това е гратис и ще помогне на всички, с цел да разберем какъв запас се употребява – кой какво черпи. Безплатна е регистрацията, никой не е планувал такса, не е и гласувана такава такса. Този бунар се употребява гратис до 10 куб. м дневно. Това е персонална благосъстоятелност. Проблемът е, че до момента в който не се записват дребните кладенци, компаниите също няма да се записват. Трябва да има водомери, тъй като всеки другояче ще може да лъже и да го употребява за промишлени цели. Цената ще е каквато е таксата на страната – 2 ст. на куб. м и нямаме веществен интерес. Интересът на Министерството е да знае какво се случва с кладенците ", добави Димитров.



По тематиката за положението на язовирите в страната министърът уточни, че има и цялостни язовири – язовир "Дяково " е цялостен, цялостни са и язовирите "Студена ", "Искър ", "Бели искър ", "Йоковци ", "Калин ", "Карагьол " и други „ Целият проблем е, че те са разграничени за питейно-битови, за напояване и за енергетика, само че доста от тях извършват по няколко функционалности. От питейни-битовите проблематичен е единствено "Камчия ". Язовир "Копринка " да вземем за пример подава вода и за язовир "Жребчево ", само че подава вода и за енергийната система, и Розов бунар, което е другият проблем. Когато тази година трябваше да решим кои язовири трябваше да изпразним и кои да спасим, това беше казусът. "Жребчево “ да вземем за пример не дадохме да се източи изцяло, само че спасихме водоснабдяването на Сливен, Нова Загора, Ямбол, и Елхово и остана вода в язовира “, добави той.

"Тази година 30% от "Копринка " отиват в "Жребчево ", пазим вода цяла година и лятото даваме вода на хората. "Копринка " е единствено за напояване и част от него е за индустрия. Тази година се разбра, че "Копринка " се източва към Стара Загора, а не към Сливен. Тази година никой не оставихме без вода. По молба на земеделския министър, енергетиката и по моя - направихме една деривация, с цел да се зареди от Белмекен цялата Тракийска равнина. "Тича " успяхме да дадем на земеделието няколко млн. куб. м. Каквото падне като дъжд тази година отново ще дадем на земеделието ", сподели още министърът.



"Язовир "Ястребино " е изработен за земеделците, само че като спешен проект е закачен град Антоново. В него се държи 12 млн. куб. м вода, което е прекомерно доста за Антоново, а не даваме на земеделците. Там би трябвало да се създадат два сондажа и да се зареди градът, а водата, която ще пристигна през зимата, да се даде на земеделците ", уточни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР