Имаме готов план за евакуацията на наши дипломати от Украйна.

...
Имаме готов план за евакуацията на наши дипломати от Украйна.
Коментари Харесай

Кабинетът с план да евакуира дипломатите от Украйна

Имаме подготвен проект за евакуацията на наши дипломати от Украйна. Ако забележим, че рискът се повишава, ще го осъществяваме. Самолетите, които ще ги приберат, са в цялостна подготвеност да отидат да ги вземат. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на брифинг пред публицисти в Народното събрание.

Следим ежечасно събитията по проблема Украйна-Русия. Нашата прогноза е, че в идващите няколко дни няма защо да се тормозим, увери Петков.

" Използваме рецесията сега, с цел да открием дефицитите и да подобрим опциите на Българската войска ", уточни министър-председателят.

" В Народното събрание се чуха гласове, че България няма силата да отстоява своите национални ползи, че ние постоянно сме дребната страна, която зависи от огромните страни.

Не, желая ясно да кажа следното: от тук нататък, единственото водещо нещо за българското държавно управление е българския интерес. Ние приоритизираме Българската войска да е водеща, да я окомплектоваме, да разчитаме на нейните сили и да бъде градивен член на Съюза “, сподели още Петков.

Той уточни, че пред страната има голям брой рецесии, с които държавното управление би трябвало да се оправи, само че радващото е, че Омикрон все още е под надзор и ръководството на здравната рецесия – работи добре.

„ Ако работехме по остарелия модел, всичко към този момент трябваше да е затворено ", уточни той

Премиерът разяснява и енергийната рецесия. " През началото на февруари сметките за ток и газ ще бъдат по-добри, тъй като обезщетенията от декември и януари ще влязат точно в тези сметки. Така бизнесът ще получи глътка въздух, както и битовите консуматори, които са на газ ", разяснява той.

" Показахме и положителни резултати с Република Северна Македония, подписахме меморандуми и динамичността е отлична ", съобщи Петков. И даде оценка, че въпреки че ситуацията все още е доста мъчно, на база на доста старания и работа в Министерски съвет, държавното управление е съумяло до овладее значително спешните обстановки.

" По тематиката с напрежението Русия – Украйна заехме позиция, с която да защитим основно и само българските ползи и да бъдем добър съдружник, и страна, която е предвидима ", сподели още Петков и акцентира, че никой няма изгода от боен спор.

В непосредствена връзка сме посредством посолството в Киев с българската общественост в Украйна, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска на въпроси на депутати по време на чуването в Народното събрание за напрежението НАТО-Русия.

Министерство на външните работи още преди седмица е инструктирало българския дипломат в Украйна да приготви и актуализира своите проекти за евакуация, при положение на потребност, уточни тя.

Генчовска сподели, че към този миг няма постъпили претенции за евакуация на български жители и техните фамилии, чиновници на посолството или представители на бизнеса там. Тя цитира позицията на висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, че на този стадий страните членки не е належащо да се изтеглят от територията, макар почналото евакуиране на фамилиите на чиновници на посолствата на Съединени американски щати и Англия.

В тясна съгласуваност сме с Министерството на защитата с оглед обмисляне на нужните средства при положение, че има проблем с авиолиниите, да може да се употребяват ресурсите на Военновъздушните сили за навременно евакуиране на жителите на България, заяви външният министър.

Генчовска разяснява, че главните опасности пред нашата страна са свързани със сигурността в черноморския район. В същото време има опасности от хибридни закани, асиметрични закани, във връзка с жители, медии, Неправителствени организации, както и по някои политически субекти, добави тя. Възможни са и кибер офанзиви, както и хибридни офанзиви от страна на Русия във връзка с процеса на взимане на решения в страните членки на НАТО и на Европейски Съюз, разяснява Генчовска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР