Имаме газ до септември, има откъде да намерим и до

...
Имаме газ до септември, има откъде да намерим и до
Коментари Харесай

Христов: Не сме започнали да търсим контакт с „Газпром“

" Имаме газ до септември , има от кое място да намерим и до края на годината. Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената ". Това съобщи министърът на енергетиката в служебното държавно управление Росен Христов пред .

По думите му на дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на природен газ, в това число и " Газпром " , само че това е последният вид.

" Проблемът не е толкоз в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена , ще имаме газ колкото си желаеме - предложения има доста. Проблемът е в доставката. Повечето предложения са за LNG (втечнен естествен газ), за който няма слотове. Има слотове на частни компании, само че цената им е такава, че не ни устройва ", изясни Христов.

Към момента дефицитът на газ е към 30 на 100 от потреблението или почти колкото употребява " Топлофикация София ". По думите на Росен Христов, в случай че не осигурим доставки на естествени цени, би трябвало или някой да заплати голяма сума, или да вземем за пример София да остане без парно.

" Още не сме почнали да търсим контакт с " Газпром ", тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с варианти ", сподели служебният енергиен министър. Според него обаче при " Газпром " има неустановеност от доста гледни точки - геополитическа, техническа, опция за произвеждане на избрани количества. 

" Правителството на Кирил Петков не е спирало да си приказва с " Газпром " и е платено за адвокатски съвещания, които да поддържат договарянията с съветската компания ", изясни служебният енергиен министър и добави, че е имало е рекомендация да не се открива сметка в рубли.

" Обсъждани са изискванията на заплащания, изискванията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на Европейски Съюз във връзка " Газпром " - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където " Газпром " не се съгласяват на някакви претенции и от наша страна не е имало различно предложение ", сподели още Росен Христов. Според него Европа не е спряла да купува газ от " Газпром ", а България продължава да купува съветски газ посредством медиатори.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР