Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края

...
Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края
Коментари Харесай

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с Газпром

Имаме газ до септември. Има от кое място да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме доста предложения. Повечето предложения са за LNG, само че пък за тях няма терминали. Има слотове, само че на нас не ни е стопански преференциално да ги купим. Ние би трябвало да намерим различни източници.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Недостигът на газ е към 30% от плануваното отопление. Ако не осигурим газ и
слотове на естествена цена или някой би трябвало да заплати високата сума или София да остане без топло. Цената на международните пазари е висока, само че можем да намерим метод да е по-ниска от това, което плащаме сега. Имаме предложения за доставка на газ, знаем офертата за 7 танкера има и сходни предложения от медиатори.

Служебното държавно управление заварихме обстановка на минус и работим предпочитано. Идеята ни е да осигурим газа до края на годината и вероятно за идната. Да осигурим отоплителния сезон и да дадем благоприятни условия на идващото държавно управление да подписа контракт, означи Христов.

По думите му на дневен ред седят всички източници за доставка на газ, включителмно и " Газпром ".

Служебният министър уточи, че " Газпром " е финален вид за доставка, само че въпреки всичко съществува. И добави, че в случай че се наложи да се водят договаряния с " Газпром ", ще бъдат единствено за приемане на количествата по контракта, а не за сключване на ново съглашение.

Кирил Петков не е спирал да приказва с " Газпром ". Платена е колосална сума за адвокатски съвещания за договаряния с " Газпром ". Преговорите са спрели на една точка, където " Газпром не са били съгласни с нашите условия.

Европа продължава да купува газ от " Газпром ". Ние сега купуваме газ от " Газпром " не непосредствено, а посредством посреднции. Те се появяват, когато имаш потребност от газ. Руски газ сега тече и се използва, просто минава през Гърция, през медиатори, уточни служебният министър на енергетиката.

Росен Христов съобщи, че " Булгаргаз " не е на загуба, а има потребност от капитал. И добави, че страната ще отпусне заем на сдружението за увеличение на оборотните средства.

Служебният енергиен министър разяснява и градежа на Интерконектора с Гърция.

Държавата не строи Интерконектора, той се строи от частна компания определена с конкурс. Спекулациите, че стопираме строителството са неверни. Ние влагаме големи старания да подкараме този план и да го приключим в точния момент. Ако искахме да го спрем, трябваше да вършим като кабинета " Петков " - т.е. нищо. Те не са упражнили надзор да може този план да върви в границите на някакъв график.

Строителите са с разхлабено чувство и извършват строителството по техен график. Финалният график не сме го получили макар доста срещи, които организирахме. Проектът е извънредно значим, работим да можем да го пуснем при започване на септември. Сформирахме работна група от всички министерства, която да следи и постанова надзор. Следи се документите, вършат инспекции на място, които да могат да реагират. Утре чакаме да получим финалния график. Ще осигурим систематичен надзор и всичко, което зависи от държавното управление ще го свършим, добави Христов.

Няма варинат да минем напълно на ток. Системата е построена по несъмнено направление и няма по какъв начин да не ни би трябвало газ. ERP вършат подготовка, само че анализите демонстрират, че няма по какъв начин да минем напълно на ток, сподели още той.

Служебният енергиен министър изрази вяра, че ще съумеят да понижат или най-малко да стабилизират цената на газа.

Отстъпката от 25 ст. ще продължи до когато е планувано. Тя не е задоволителна. Тя е единствено за битови консуматори. Увеличената цена на горивата я плащаме, би трябвало да се понижи цената на превоза, или цената на стоките. Трябва да намерим решение по какъв начин цените на горивата да бъдат понижени съществено, изясни Христов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР