Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е

...
Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е
Коментари Харесай

Строги санкции и машинно гласуване срещу ерозията в доверието към изборите предлага Румен Радев

" Имаме ерозия в доверието в изборния развой – това е реалност ". С тази констатация президентът Румен Радев заключи изложените пред него проблеми и мнения за извършения локален избор в траяла повече от два часа полемика с представителите на способените институции и специалисти. " Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, понижава изборната интензивност и това е най-голямата загуба, тъй като това делегитимира целия избирателен развой и демократичните процеси в обществото ", означи президентът и прикани да върнем вярата в изборите, по този метод - и в институциите.
" Машинното гласоподаване при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на рзултатите няма опция. То би трябвало да се вкара на 100%, както е по закон и ще реши редица проблеми – с невалидните бюлетини, с протоколите и тяхното попълван, с броенето на гласовете, с обобщаването и отчитането на резултатите ", безапелационен е президентът. Като последващи стъпки той уточни отдалечено електронно гласоподаване, което да обхване доста по-голяма част от българските жители и в България, и в чужбина.
За завишаване на наказванията за нарушавания в изборния развой се разгласи президентът. " Аз съм за това да се увеличи наказателното гонене при регистрирани престъпни закононарушения във връзка с изборите, както и да се увеличи финансовата глоба при административни нарушавания “, сподели той и акцентира, че това би трябвало да стане и че всяко отклоняване от закона би трябвало да се преследва. По думите му „ повишението на тези санкции е изключително значимо във връзка с всевъзможни форми на платен избор, на корпоративен или следен избор. " Там където има въздействие върху свободата на волята на жителите, това би трябвало да бъде глобено. Нямаме различен метод, в случай че желаеме да имаме почитание към този развой ", уверен е президентът.
Той означи, че доста от процесите и неяснотите по изчистване на изборните описи, опцията за въвеждане на дейна регистрация би трябвало да намерят избистрени оферти в развой на връзка и изрази предпочитание и подготвеност тя продължава. Радев добави, че е окуражен да продължа с съвещания с парламентарно показаните партии.
" Този път 6 месеца преди идващите избори, най късно, всичко да е на място – в случай че има законодателни промени те да са факт, в случай че има нужни организационни промени – те с цел да са факт ", безапелационен е президентът. Най-важното, съгласно него е публичната поръчка за машинното гласоподаване да тръгне в най-кратки периоди, с цел да може да стане факт не наем, а закупуване на машини. " Наемът, не взема решение въпроса – цената видяхме е съизмерима на това което се заплаща за наем и за закупуване на такива машини ", означи Радев.
Да се поддържа фокусът върху изборния развой е от особена значимост, счита той и конкретизира, че тези, които вземат решение са в българския парламент, а държавното управление обезпечава и провежда. " Да има непрекъснат фокус, непрекъснато внимание, с цел да покажем на българските жители, че можем да организираме транспарантни почтени избори и те да отиват с подготвеност да дадат гласа си ", изрази вяра президентът.
Радев сподели още, че приветства концепцията да се отворят чувалите с бюлетини , с цел да се види точното положение на нещата и насочи въпрос към проф. Михаил Константинов от " Информационно обслужване " и ЦИК, в случай че няма нормативни спънки по кое време би могло да стане.
" След като приключат всички правосъдни дирения и имаме дефинитивни резултати, тогава когато никой повече не може да оспорва резултата, можем да погледнем какво става. Разрешение на административните съдилища по места ", отговори проф. Константинов и добави, че съгласно него ЦИК би трябвало да пусне иск за това.
Председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи подготвеност да предприеме такива дейности. " Ще намерим нормативно позволение, в последна сметка то е в наша подготвеност и е в интерес на гласоподавателите, само че би трябвало да приключат правосъдните производства, тъй като до тогава не може да се пипат изборните бумаги ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР