"Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът – 1,8

...
"Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът – 1,8
Коментари Харесай

Каракачанов за сделката за F-16: Разумната цена е около 2 млрд. лева


"Имаме една рамка, която ни е дал своя вот Народното събрание – 1,8 милиарда лева Той ни е дал своя вот и опция да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в границите на рационалното и преференциалното за България – към 2 милиарда лева " Това сподели военният министър Красимир Каракачанов във връзка новината, че американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70 от България – 1,6 милиарда $.

Стойността на утвърдената договорка е 2,9 милиарда лева по днешния курс на $. Пакетът включва цената на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение "въздух-въздух " и "въздух-повърхност ", всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Каракачанов посочи, че тази цена е таван и ще се договаря за намаляването ѝ.

Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1,8 милиарда лева По-късно депутатите одобриха в допълнение решение интернационалният контракт за придобиване на нов вид военен аероплан да се отклони от посочената цена.

Схемата за заплащане съгласно България би трябвало да е разсрочена, а Съединени американски щати желае еднократно заплащане. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи.

„ Преговорите за подписване на контракт сред държавните управления на България и Съединени американски щати не престават и ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-хубавата композиция от оперативни качества, най-ниски разноски за експлоатационния цикъл и цялостни разноски за програмата, която ще отговори на условията на българските военновъздушни сили в бъдеще “, разясниха от американската компания „ Локхийд Мартин”, производител на изтребителите F-16.

„ Процесът по задгранични военни продажби (FMS) е функционалност на политиката на държавното управление на Съединени американски щати, само че е значимо да се посочи, че оценките за разноските, включени в известието на Конгреса, дават оптималната обща цена. Така се дава опция за в допълнение разширение на програмата, без да се изисква наново утвърждение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на контракта и не би трябвало да се преглежда по този метод. Одобрението на Конгреса е значима стъпка в процеса по задгранични военни продажби. То е належащо изискване преди държавното управление на Съединени американски щати да може да изпрати финалната си оферта до държавното управление на България “, съобщи Джон Нилсън, шеф Комуникации на „ Локхийд Мартин” за Европа и Израел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР