Имаме достатъчно резерви и евро в БНБ. Това заяви пред

...
Имаме достатъчно резерви и евро в БНБ. Това заяви пред
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Суапът е застраховка

Имаме задоволително запаси и евро в Българска народна банка. Това съобщи пред Мениджър Нюз финансистът и някогашен заместник-финансов министър Любомир Дацов в коментар с контрактувания суап сред Българската национална банка и Европейската централна банка на стойност 2 милиарда евро.

По формулировка суапът представлява обмен на парични потоци или отговорности във закрепен откъслек от време. В случая обменяме левове против евро. Условията по договорката сред Българска народна банка и ЕЦБ обаче са конфиденциални.

" Движещият претекст за осъществяването й би трябвало да бъде пояснен от ЕЦБ, тъй като ние не разполагаме с техните разбори. ", разяснява финансистът.  " От тук нататък няма нищо нетрадицонно. Спекулацията е в две насоки: Дали е належащо да се прави подобен суап от гледна точна на непряк човек? Според мен няма потребност, защото имаме достатъъчно запаси и задоволително евра в Българска народна банка. На този стадий, без значение от другите сюжети за развиване на рецесията, мисля, че няма да се стигне до нужда да използваме суап на ЕЦБ. За мен такава обстановка наподобява далечна, т.е. рискът е най-малък ", изясни той.

" Другата нечиста сделка е в какви лихввени диференциали е считана договорката, тъй като това би могло да ни вкара в догадка за непредвидени раходи за нас. Но, спекулациите са безмислени, в случай, че не знаем при какви условия е сключен този суап. ", акцентира Дацов.

Според него, в тази ситуация евентуално става въпрос за използване на избрана техника.

" Българска народна банка, въпреки и без да има потребност, прави нужната застраховка. Това демонстрира по какъв начин работят механизмите в Еврозоната. Това е действителен механизъм, като нашите управляващи регистрират, че има някакъв риск и си договарят опция за еластичност и навременна реакция ", посочи Дацов.

И изясни, че поддържа решението на държавното управление за поправката в бюджета от позиция на риска, който съществува. " Дори сега да нямаме нужда, човек не знае  как ще се развият нещата - може да се получи доста по-тежък сюжет. За мен, нещата към този момент наподобяват спокойни. Имаш стихия - имаш талази и провали по кораба! Нещата се развиват в границите на естественото в ненормалността, която се случва. Действията на Българска народна банка от позиция на минимизиране на рисковете са естествени решения ", сподели в умозаключение той.

По обявата работи Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР