Имаме достатъчно основание поне на едно от находищата (на газ

...
Имаме достатъчно основание поне на едно от находищата (на газ
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката Румен Радев: Има надежда за едно находище на газ в България

„ Имаме задоволително съображение най-малко на едно от находищата (на газ в българската акватория на Черно море) за действителен изследователски сондаж. То е за 5 милиарда кубични метра годишно “. Това сподели в първото си телевизионно изявление за предаването „ 120 минути “ на bTV енергийният министър Румен Радев.

Преди седмица дeпyтaтът от ГЕРБ и някогашен eнepгиeн миниcтъp Дeлян Дoбpeв oбяви, че се oчaĸвaт oгpoмни гaзoви дoбиви oт бългapcĸaтa aĸвaтopия нa Чepнo мope. Според пост на Добрев във Facebook капацитетът е 13 милиарда кубични метра годишно.

Радев посочи, че става въпроса за две залежи и това, което е с капацитет 8 милиарда кубични метра годишно, е по-малко евентуално да се осъществя.
Относно увеличението на цената на тока за битовите консуматори енергийният министър подсети, че тя се дефинира еднократно за година напред и една година цената е била напълно допустима. По думите му нарастването не е огромно като се има поради инфлацията за последната година.  „ Положиха се големи старания, с цел да бъде растежът най-малък. Битовият консуматор ще бъде подкрепян и в бъдеще, с цел да заплаща по-ниска цена от небитовия консуматор “, добави Румен Радев.

Относно затварянето на въглищните централи в България той счита, че първи би трябвало да бъдат изведени от употреба най-замърсяващите.

За концепцията за продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “ на Украйна министърът разгласи, че НЕК би трябвало да обезпечи съответна и професионална експертиза и оценка. По думите му ще се вземе поради и фактът, че част от това съоръжение може да се употребява и от АЕЦ „ Козлодуй “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР