Имаме достатъчно кислород и медикаменти за ковид отделението, но нямаме

...
Имаме достатъчно кислород и медикаменти за ковид отделението, но нямаме
Коментари Харесай

В българска болница: 90% от болните и 50% от медиците не са ваксинирани

" Имаме задоволително О2 и лекарства за коронавирус отделението, само че нямаме задоволително имунизиран личен състав ", споделя за шефът на врачанската МБАЛ " Христо Ботев ". Тук 90% от пациентите и 50% от медиците не са имунизирани.

" Имаме задоволително О2 и лекарства за коронавирус отделението,. " Думите са на доктор Петър Керемедчиев, шеф на врачанската МБАЛ " Христо Ботев ".

Болницата има най-вече разкрити коронавирус кревати във Врачанска област - 69. В началото на декември 40 от тях са заети. " Всички заболели, които имат някакви затруднения, са при нас. Ние нямаме леки случаи ", споделя доктор Керемедчиев. В болничното заведение се трансферират пациенти в тежко положение. Всички те имат потребност от О2.

" Болните от Ковид-19 всеобщо получават тромбози "

Плановият банкет е прекратен, оперират се единствено незабавните случаи, в това число на пациенти с Ковид-19. " Масово болните от Ковид вършат тромбози, в това число на периферията - да вземем за пример долни крака ", изяснява шефът на МБАЛ " Христо Ботев ". " Когато подобен пациент попадне при нас, той по неотложност би трябвало да бъде опериран с вярата да възстановим кръвотока. За страдание има случаи, при които това е невероятно и следва ампутация. "

 Д-р Петър Керемедчиев.
Д-р Петър Керемедчиев.

Около 90% от признатите пациенти не са ваксинирани. Но и едвам 49% от личния състав в лечебното заведение са имунизирани против Ковид-19. " Апелите от моя страна са непрекъснато ", споделя доктор Керемедчиев. " Имаме значително сътрудници - 17-18%, които са се срещали с вируса. Те на това разчитат. Като медици те знаят, че антителният имунитет не е най-хубавият. Клетъчният е доста по-добър. Но е доста скъпо да бъде проучен клетъчният имунитет и скрининг не се прави всеобщо ", добавя той.

Ваксина против дезинформацията няма

По улиците на Враца: " Видях клипове, при които на хората им поставят някакви чипове ". Или: " Млад съм и не ми би трябвало ". Или: " Тези ваксини не са тествани задоволително ". А стара жена споделя, че е скептична, тъй като " тази ваксина би трябвало да се поставя на всеки шест месеца - не е като туберкулозната, която е един път за цялостен живот ". След което гордо декларира, че всяка година се имунизира против грип.

" Как може да си уверен, че детето ти би трябвало да бъде имунизирано още в родилното против хепатит, по-късно идва шарка, идват други ваксини. Това е същото. Същото. Странична реакция на една банална ваксина като противогрипната е същата като тази ", споделя шефът на локалната РЗИ доктор Орлин Димитров. Въпреки дезинформацията към началото на декември Враца има имунизационно покритие над междинното за страната - 28%. Как се реализира това? " С доста увещание, с доста бягане по региона от страна на нашия личен състав ", дава отговор доктор Димитров. Самият той е сложил 1553 дози единствено през ноември.

Защо толкоз доста медици отхвърлят да се имунизират?

А по какъв начин си изяснява скептицизма измежду медицински служащи, които също се оказват кол в колелото на имунизационната акция? " Явно - от това по какъв начин самолетите ни пръскат с химикали през това по какъв начин ни имунизират с неизвестно какви течности ", споделя доктор Димитров.

" Много лекари у нас не са имунизирани, а това е в следствие от спорни послания за качеството на имунизациите. Допуснахме говорене против имунизациите в нашето общество ", счита и проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той има вяра, че осведомителната акция първо е трябвало да бъде ориентирана към лекарите и учителите. " Имаше несъгласие в посланията. Дори на държавно равнище се позволи да има неофициални групи, които приказват против имунизациите. Самото министерство позволи стратегически неточности. "

Надеждите са ориентирани към новата власт

Кантарджиев подлага на критика и други дейности на управляващите - разформироването на Националния действен щаб, неналичието на послания към обособените групи в обществото, отсъствието на съответни дейности против подправените документи. " Седем месеца министерството нищо не направи това да бъде преборено ", твърди той.

 Проф. Тодор Кантарджиев.
Проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев, който в този момент е здравен консултант към Столичната община, акцентира, че в столицата имунизацията е достигнала към 50% от популацията. Но предизвестява за рисковете, в случай че бавните темпове в цялата страна се запазят. " Опасността е да продължи епидемиологичното разпространяване. Освен това България е туристическа страна. Не мисля, че европейците с готовност ще идват тук, където хората не са имунизирани. " Затова проф. Кантарджиев насочва зов към новия парламент: " След като най-сетне имаме парламент, мисля, че той ще има здравия разсъдък да направи нещо за народа. А това е да застане зад единна позиция, основаваща се на науката и на медицинските ограничения ".

Директорът на РЗИ - Враца, също има обръщение към новата власт. " Ако има нещо хубаво от това, че Ковид обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на публичното здраве. Нека новото държавно управление да сложи основите на промяна в публичното опазване на здравето ", приканва доктор Димитров.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР