Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване,

Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, ...

Премиерът: С 850 млн. лв. от Плана за възстановяване рехабилитираме напоителните системи.


"Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим". Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с министрите на водите, строителството и земеделието - Емил Димитров, Петя Аврамова и Десислава Танева, съобщиха от "Дондуков" 1. По-рано Борисов се срещна и отделно с Димитров, заради изказването му в парламента, че Бургас е пред водна криза.

Пред премиера министрите докладвали състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите.

Борисов заръчал до старта на проекта по Плана за възстановяване отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Министър-председателят изискал осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. „Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите", казал още Борисов.

Министър Аврамова информирала Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в „Държавен вестник" и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на съвещанието било обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани били и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

„Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", обърнал се премиерът Борисов към министрите

Източник: cross.bg