Имаме 50% по-висок мигрантски натиск на границата ни с Република

...
Имаме 50% по-висок мигрантски натиск на границата ни с Република
Коментари Харесай

По 1500 на ден: Стряскащи цифри за нахлуването на мигранти в България

Имаме 50% по-висок мигрантски напън на границата ни с Република Турция през 2023 година Това съобщи шефът на " Гранична полиция " Антон Златанов по време на годишния отчет-анализ на ГДГП през 2023 година

Златанов уточни, че няма по-разнообразна и по-голяма конструкция в Министерство на вътрешните работи от ГДГП. " Имахме извънредно тежка, само че и удовлетворителна година ", сподели той и добави, че е регистриран 50% по-висок мигрантски напън на границата с Турция през миналата година.

По думите му е имало поредност от денонощия в продължение на два, три месеца, в които на денонощие са възпирани 1500 опита за незаконно прекосяване на българската граница, като обърна внимание, че работата на терен е извънредно сложна.

" Други провокации в летния интервал бяха големия % на вакантни бройки в ГДГП. Към момента нямаме съвсем вакантни длъжности. Успехът, който постигнахме там беше, че пуснахме най-големия конкурс, а точно за 217 вакантни длъжности

Резултатите, които постигнахме през тези месеци, доведоха до такава степен, че за 200 места имаше над 600 претенденти ", посочи Златанов и означи, че от години не е имало такава интензивност от страна на жителите.

Директорът на ГДГП обърна внимание и на неналичието на коли с висока проходимост и това, че граничните служители на реда са били изправени пред предизвикването да опазват границата при голяма липса на хора и техника. Към този миг всички тези проблеми са решени, акцентира той.

Златанов заяви, че напълно скоро ще бъдат закупени 360 броя автомобила с висока проходимост. " В момента, в който бъде подписан договорът, ще стартират на партиди да идват по 60 автомобила ", заяви той.

Директорът на ГДГП уточни, че значителен брой мигранти са се пробвали за преминат по най-различен метод през нашите граници.

Много деликатно от ГДГП са следили и какво се случва на границата със Сърбия.

" За 2022 година австрийските управляващи бяха установили към 123 хиляди мигранти, които са пристигнали без регистрация. Указанията към нас бяха да затегнем нашите ограничения на границата. На многократните ни срещи с представителите на Австрия се установи, че в резултат на тези подхванати ограничения, по техни данни, незаконните мигранти са намалели до към 74 хиляди души ", сподели още Златанов и добави, че това е много над 20-те %, каквито са били настояванията на Австрия.

Той разяснява във връзка Дъблинското съглашение, че всяка година всички страни, които са го подписали, получават такива прехвърляния с лица, като увери, че това няма нищо общо с присъединението към Шенген. "

Тази година ще имаме тройно нарастване на чиновниците на " Фронтекс " по българо-турската граница ", разгласи Златанов и означи, че както ние получаваме помощ от " Фронтекс ", по този начин и ние изпращаме.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР