Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021

...
Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021
Коментари Харесай

Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни

Имаме 2 милиарда лв. повече планувани доходи в Бюджет 2021 до края на годината, Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия служебният министър на финансите. От тази сума към милиард и 600 милиона идват от спомагателни доходи, които Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " ще съберат.

" Спряхме да ревизираме фризьорските салони, започнахме да ревизираме огромните компании и внезапно хазната взе да се цялостни ", съобщи Асен Василев.
 Асен Василев: До края на годината чакаме 2% инфлация Асен Василев: До края на годината чакаме 2% инфлация
Очакваната инфлация до края на годината е 2%. По проект трябваше да имаме доходи в размер на над 47 милиарда Това, което чакаме частично з...

По думите му максимален потрес за него е била разходната част в бюджета за тази година. " Харчено е без надзор, без процедури, без търгове, давани са пари на 3, 4, 5 компании, абонирани за големи парични средства. В строителството имаме компании, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години ", съобщи финансовият министър.

Асен Василев добави, че са планувани средства за възможни нов избор за парламент и за президентските. " Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс в допълнение пренастройване на машините и аварийни бюлетини за парламент, в случай че се наложи в единия от туровете. два тура президентски плюс в допълнение. За трети парламентарни избори не, само че за 2 в 1 взехме решение, че това е най-скъпият сюжет ", посочи той.

Василев подсети, че е подготвена актуализацията на бюджета. В нея е планувано актуализация на пенсиите, в която да влязат и 50-те лв., които в този момент се дават на калпак. За опазването на здравето е планувано финансово застраховане за нова тежка Коронавирус вълна. Средствата за първа линия обаче ще зависят от ситуацията - в случай че е зелена линия, няма да бъдат харчени. " 430 млн. са планувани за бизнеса - в случай че тръгне ново затваряне, ще има пари за подкрепяне на компаниите ", безапелационен бе той. Министърът добави, че Фондът за бедствия е изпразнен, тъй като са дадени пари за такива от 2011 година и сега той се възвръща.

Според него не е проблем, че България е забавила внасянето на своя проект за възобновяване. " Още не са почнали разплащанията, досега единствено 4 проекта са прегледани и утвърдени. Този развой ще върви и септември, парите действително ще стартират да се изплащат октомври - ноември ", сподели Василев. Сред рекомендациите на Европейска комисия той уточни и условието за пренастройване на енергийната система.
 Актуализацията на бюджета е направена, има заричане с нея да няма пенсионер под линията на беднотия Актуализацията на бюджета е направена, има заричане с нея да няма пенсионер под линията на беднотия
С спомагателните доходи от усъвършенстваната икономическа конюнктура и по-доброто събиране на налози плюс приходите от Плана за възвръща...

Василев описа, че се работи по изработването на български закон " Магнитски " взаимно с министерството на правораздаването. " Ние обясняваме какъв е смисълът на тази регулация - когато се постави компания някъде по света по този закон, това основава риск и е опасност за стопанската система на България. Защото в случай че български банки или компании продължат да работят с тази компания, тя може да попадне в същия лист и това за нея е икономическа гибел, това е болест на стопанската система ", изясни министърът. Затова България трябвало да има институционална реакция по какъв начин да се защищити при такава реакция.

" Никой не ми се е обаждал " - по този начин отговори Василев на въпрос дали ще влезе във втория вид на държавно управление на " ИТН ". " Идвам с екип и отвръщам извънредно неприятно на телефонни позвънявания - постоянно споделям това при започване на диалозите, с цел да няма неразбирателства ", изясни Василев по какъв начин е действал и с президента Радев, и с Плевнелиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР