Имам всекидневен контакт с бизнеса - никой не е канен,

...
Имам всекидневен контакт с бизнеса - никой не е канен,
Коментари Харесай

Всички фирми с 2 каси за евро и лева

" Имам ежедневен контакт с бизнеса - никой не е канен, нито върви някаква подготовка, по тази причина, че ще би трябвало да се сменят парите “, това съобщи Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите в ефира на bTV  в предаването " Лице в лице “, съобщи Пловдив 24. 

" Шест месеца компаниите ще би трябвало да имат две каси – една в лв. и една в евро “, разяснява и макроикономистът Стоян Панчев в студиото на предаването.

Любомир Дацов разяснява още и законодателството, обвързвано с приемането на страната в еврозоната.

" Законът за Българска народна банка беше извънредно значим, той е последното нещо, което би трябвало да бъде признато, с цел да бъдат изпълнени всички условия на Европейската централна банка (ЕЦБ) “, сподели още той.

Реалистична дата ли е 1 януари 2025 година за приемането на България в еврозоната?

" 4 млн. лева ще бъдат изхарчени за печатане на нови 100-левови банкноти – това ми подсказва, че от Българска народна банка не чакат да влезем в еврозоната, в случай че края на 2024 ще печатаме нови банкноти “, разяснява Панчев. По думите му би трябвало да се ревизира тезата за влизане в този момент в дълбочина и да се сложи по-реалистичен период дали има подготвеност това да се случи.

Според Любомир Дацов за България е значимо да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо, съгласно него никой не се приготвя за това.

" Фискалната политика е в основата на по-високата инфлация. Те декларират, че желаят да сме в еврозоната, само че политиката им не дава отговор  на това, което би трябвало да бъде “, разяснява някогашният заместник-министър на финансите.

" 4.2% е " дупката “ която би трябвало да реализираме, с цел да осъществим критерия за инфлация “, сподели Панчев.

По думите му в България лихвите са доста по-ниски, в сравнение с в огромна част от Европа.

Според него има стратегически проблем.

" Всяка година ние преследваме 1 януари като цел. Аз считам, че съвсем несъмнено няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 година “, разяснява Панчев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР