”Имам ценностни противоречия с правителството”, обяви президентът Румен Радев. Според

...
”Имам ценностни противоречия с правителството”, обяви президентът Румен Радев. Според
Коментари Харесай

Румен Радев: С правителството над масата си стискаме ръцете, а под масата се върши друго

”Имам ценностни несъгласия с правителството”, разгласи президентът Румен Радев. Според него демокрацията е в остъпление, само че оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев е посочила, че има някакъв предел на самосъхрание на парламентаризма. Кризата отмина, само че паниката ми остава, споделя още президентът.
"Може да съм военачалник, само че не одобрявам войнствената изразителност " - по този начин той изяснява пред уеб страницата Euractiv своята позиция за връзките с Русия.
Той разяснява и оставката оставката на ръководителя на Народното събрание Главчев: "Неотдавна заявих, че демокрацията е в оттегляне. Изгонването от трибуната на водача на опозицията, за това, че подлага на критика премиера и държавното управление, е въплъщение на тази теза. Оставката на ръководителя на Народното събрание въпреки всичко сподели, че има някакъв предел на самозапазване на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възвърне разговора и естествената работа на Народното събрание.
Оставката пристигна след демонстративната интервенция на премиера Бойко Борисов. А би следвало българският парламент, като най-висшият политически орган в една парламентарна република, да е самостоятелен, да контролира самичък вътрешните си спорове и да управлява държавното управление, а не противоположното. Тъй че рецесията отмина, само че паниката ми остава ", разяснява Радев събитията от петък.
Президентът изрази воята позиция за дейностите на третия кабинет на Бойко Борисов: "Аз съм за открити позиции в политиката и не одобрявам над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се прави друго. Подобни сюжети не водят до градивни връзки ", твърди президентът по тематиката за обтегнатите му връзки с държавното управление и ръководещото болшинство. Той признава, че има "ценностни несъгласия с държавното управление, които основават от време на време напрежение ". И дава за образец битката с корупцията, която за него била приоритет и очаквал действителни дейности, а не "декларации в минало време ". Радев разяснява концепцията на ГЕРБ за проверка на приватизацията преди 20 години. Например за мен и за голямата част от българския народ, битката с корупцията е приоритет. И бих желал да видя действителни, всеобхватни и ефикасни ограничения от страна на ръководещото болшинство.
Като някогашен началник на Военновъздушни сили той не пропуща и тематиката с изтребителите. Радев назовава "инсценирани офанзиви " обвиняванията, че той лобира за пазаруването на шведските самолети "Грипен ", тъй като бил взел солидна сума за това. Той обвързва тези изказвания с неговото предпочитание за битка с корупцията.
"Тези инсценирани офанзиви започнаха, когато заявих, че в България няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта и трябват ефикасни ограничения, които да дисциплинират политическата класа. "
"Мнозинството даже сътвори специфична парламентарна комисия, целяща да ме набеди и да ревизира мнението на военните специалисти за избора на нов аероплан. Работата на комисията завърши безславно – с некомпетентни и неаргументирани мнения, само че с арогантни и безпочвени внушения. Разбира се, никой не посмя да излезе с съответни обвинявания, тъй като знаят, че ще бъдат оборени в съда ", прибавя Радев.
Президентът не избяга и от тематиката за Русия: Според Радев да си проруски надъхан е фешън медийна дамга, не пропуща да се разгласи за разговор с Русия и да спомене за "дълбоките исторически връзки с съветския народ ".
Канцлерът Меркел показа неотдавна, че не можем да приказваме за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел доста тъкмо означи, че би трябвало да спрем да приказваме за Русия и да стартираме да приказваме с Русия. Радетел съм на разговора, не на борбата. Може да съм военачалник, само че не одобрявам войнствената изразителност. До нея прибягват безгрижно таман политици без пагони. Българите имаме дълбоки исторически връзки с съветския народ и България може да спомогне за този разговор. Според Радев най-големите опасности по време на българското европредседателство са "Европа да остане настрана от динамичните процеси в световен мащаб. Като споделям настрана, имам поради освен вземането на отношение и изявление на позиции, само че и присъединяване в изработването на решения, както и предприемането на избрани дейности ".
"Президентите Путин и Тръмп вземат решения или разискват между тях тематики, които касаят директно Европа, а тъкмо Европа не взе участие. Амбицията за наличие на световната сцена не може да се осъществя единствено с инструментариума на „ меката мощ “, когато другите световни играчи развиват сензитивна военна мощност. Нека за момент си представим по какъв начин ще наподобява НАТО без военната мощност на Съединени американски щати, Турция и Канада? ", счита президентът- военачалник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР