Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и

...
Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и
Коментари Харесай

Панайотов: 99% от обществените поръчки в МО са с посочване на изпълнител

Имам подозрения, че не са предпазени ползите на МО и на българската страна. За предходната година 99% от публичните поръчки са с изтъкване на реализатор. Законът за публичните поръчки показва опцията за избор на един реализатор без конкурс при избрани условия. А в МО това е процедура. Това съобщи в ефира на служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Миналата седмица Панайотов разгласи положението на въоръжените сили такова, каквото го е заварил. Тогава заяви, че някои от данните са предадени на прокуратурата и също по този начин на АДФИ поради подозрения за нарушение на финансовата дисциплинираност. Според него е трябвало умерено и умно да се изчака мнението на тези две институции. По думите му, сме очевидци на едно говорене към този момент няколко дни, по време на което се изнасят обстоятелства изборно, т.е. части от истината. 

" Първо, Каракачанов ме упрекна в това, че съм бил измамен. Не, не съм измамен, не съм политик, аз съм експерт. Като подобен, като министър на защитата сега, аз сервирам обстоятелствата такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани публични поръчки без конкурс, а с изтъкване на реализатор, а също по този начин е практикувано и всеобщо предплатено заплащане на тези поръчки, преди още да са почнали ", изясни служебният министър на защитата.

Според него изказванието, че всичките тези поръчки са извършени без да е проведен конкурс, тъй като компаниите, които е трябвало да бъдат определени, е трябвало да имат документ за достъп до класифицирана информация на НАТО - това е част от истината.

" Специално за военно-въздушна база Граф Игнатиево, където би трябвало да бъдат признати новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В МО има антикорупционен проект. В уеб страницата ще го намерите. 5 или 6 точка в него е да се ограничи даването на публични поръчки на един реализатор. Този антикорупционен проект е написан от господин Каракачанов ", безапелационен беше Панайотов.

Той попита за какво тази процедура, наследена от някогашни министри, не е помислено дали е добра и дали тя пази ползите на страната?  " 80% от публичните поръчки са извършени при 100% предплатено заплащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има напътствие на МФ да се заобикалят предплатените заплащания. Бяха представени едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези дейности. В тях също се приказва за пазарни изследвания, а нямаме документи такива да са правени ", сподели още служебният министър.

Панайотов коментира и договорката за двата бойни кораба, които " Люрсен " строи в български корабостроителници за 1 милиарда лева, и които са без въоръжение. Според него тази договорка е добра, въпросът е, че българската общност е била на мрачно за това, че корабите са закупени без да са закупени боеприпасите.  " Беше обещано съпоставяне: когато си купуваш кола, не си купуваш аварийни гуми. Искам да напомня, че договорката за Ф-16 е с боеприпасите ", добави той.

По думите му има дефицит в армията ни, свободните вакантни длъжности са 19%.  " Основно към 40% от тези, които са постъпили в армията, са го създали с помощта на разяснителна акция на военните окръжия. И единствено 1,2% са постъпили в армията вследствие на акция по национални малките екрани ", съобщи министърът на защитата.

Относно отчета на Съединени американски щати и глобите, съгласно Панайотов те демонстрират, че доверието към нас е било разтърсено. На днешното съвещание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Стефан Янев, това ще е втората точка. Освен това ще се разисква и стабилността на страната по време на идните избори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР