Имам притеснения за видеонаблюдението на изборите, но те са от

...
Имам притеснения за видеонаблюдението на изборите, но те са от
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК: Имаме притеснения от технически характер за видеонаблюдението

„ Имам терзания за видеонаблюдението на изборите, само че те са от механически темперамент. Това е едно огромно предизвикателство, защото за доста малко време ще би трябвало да се подсигурят доста огромен брой секции в страната. “

Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия /ЦИК/ Камелия Нейкова, която разяснява тематиката с идните предварителни парламентарни избори на 2 април пред „ NOVA “.

Тя добави, че техническото застраховане на видеонаблюдението е предоставено на Министерски съвет, а изискванията и редът за неговото осъществяване са отговорност на ЦИК. Основните ѝ терзания са свързани с мобилната съгласуваност във всяка една от секциите и натоварването на системата , което може да се получи от включването на всички мобилни устройства по едно и също време към нея. Според нея няма по какъв начин възможните механически проблеми да доведат до анулиране на изборите , тъй като даже при прекъсване на директното лъчение, ще бъдат непокътнати записи , които могат да бъдат прегледани по-късно.

Камелия Нейкова разяснява и тематиката с паралелното гласоподаване с хартиена бюлетина и машина. Според нея това няма да сътвори компликация са гласоподавателите, защото към този момент имат подобен опит от изборите през 2021 година. Единствената разлика в този момент е, че машината за гласоподаване няма да разпечатва квитанция , а бюлетина. Броенето на гласовете от двата типа избор ще бъдат включвани в един протокол , само че на обособени редове. Ще има и общ общ брой на всички гласове от двата типа гласоподаване.

Председателят на ЦИК съобщи още, че не споделя терзанията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за възможни операции на вота . Тя съобщи, че работата на комисията е да препраща сходни сигнали към способените органи в лицето на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР