Имам нужда да ми помогнете малко. Ситуацията е много напрегната.

...
Имам нужда да ми помогнете малко. Ситуацията е много напрегната.
Коментари Харесай

Чуй ме внимателно: Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

" Имам потребност да ми помогнете малко. Ситуацията е доста напрегната. Ако желаеме да дадем късмет на разговора, би трябвало да успокоим нещата в района ". Това споделя френският президент Еманюел Макрон в един от последните си диалози с съветския водач Владимир Путин дни преди началото на войната в Украйна.

Разговорът сред двамата държавни глави беше разкрит като част от идния документален филм " Един президент, Европа и войната ", който ще бъде излъчен на 30 юни по френската телевизия France 2. Режисьор на продукцията е журналистът Ги Лагаш, който влиза " зад кулисите на дипломацията през последните 6 месеца в Елисейския замък ".

Денят е 20 февруари, неделя - единствено четири дни преди началото на съветската инвазия. Диалогът продължава към 9 минути и се състои на фона на френските опити за попречване на война и американските опасения - оказали се напълно правилни, че тя ще стартира всеки миг. Разговорът е под напрежение, въпреки че двамата водачи си разменят любезности и взаимно почитание. Въпросът за мир в Европа остава да виси във въздуха в края на диалога, когато Путин препраща тематики към съветниците в Кремър и Елисейския замък и афишира, че отива да играе хокей на лед.

Прочетете целия диалог сред двамата водачи:

Макрон: От последния ни диалог напрежението продължава да пораства и Вие знаете моя ангажимент и решителност за продължение на разговора. Бих желал първо да ми дадете своя прочит на обстановката и може би напълно непосредствено да ми кажете какви са желанията ви. След това желая да се опитам да видя дали към момента има някакви дейности, които могат да бъдат подхванати и да Ви дам някои оферти.

Путин: Какво да Ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлерът Шолц (Олаф Шолц, канцлер на Германия - б.р.) ми казахте, че (Володимир) Зеленски е подготвен да направи ход, че е подготвил законопроект за използване на Минските споразумения*. Всъщност нашият безценен сътрудник, господин Зеленски, не прави нищо. Той ви лъже. Не знам дали сте чули вчерашното му изказване, в което сподели, че Украйна би трябвало да има достъп до атомни оръжия. Чух и вашите мнения по време на конференцията в Киев на 8 февруари. Вие казахте, че споразуменията от Минск би трябвало да бъдат преразгледани, изтъквам, „ с цел да бъдат използвани “.

*Минските съглашения са интернационалните договорености за преустановяване на войната в източноукраинския район Донбас от 2014 година, провокирана от проруските сепаратисти в района след противозаконното анексиране на Крим. На 22 февруари 2022 година Владимир Путин съобщи, че Минските съглашения " към този момент не съществуват " и упрекна Украйна, че е отговорна за прекратяването им.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР