Имам намерението да предложа на ЦИК да започнем работа по

...
Имам намерението да предложа на ЦИК да започнем работа по
Коментари Харесай

Цветозар Томов: ЦИК трябва да анализира причините за недействителност на вота

Имам желанието да предложа на ЦИК да стартираме работа по план на разбор за аргументите за нищожност на вота. Такъв беше обсъждан през 2017 година, само че не получи болшинство да бъде осъществен. Разполагаме с доста информация за недъзите в изборния развой - измежду тях голямо количество видеозаписи. Това сподели доцент Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

По думите му има проблем с неналичието на доверие към изборния развой, а ниската изборна интензивност се въздейства от това. " На три следващи избора от 2015 година насам броят на недействителните бюлетини е доста висок - към 15%. И се възпроизвежда без значение от измененията в изборните законодателства. Има си причина навръх тези избори те да се усилват. Недействителните бюлетини не следва да бъдат повече от 2%. И двете технологии на гласоподаване имат и почитатели, и съперници, които изпитват съмнение. От машините не може да излезе невалидна бюлетина ", разяснява той пред " Нова нюз ".

Според него в този момент законът не разрешава да се поръча хартия за машини от " Сиела ", а би трябвало да бъде отпечатана от Българска народна банка. " Така се поставят спомагателни отбрани, които не се афишират преди да приключат изборите ", добави Томов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР