Имам изписано с протокол по НЗОК лекарство AF345 янувия, което

...
Имам изписано с протокол по НЗОК лекарство AF345 янувия, което
Коментари Харесай

Защо искат доплащане на лекарство, което се покрива изцяло?


Имам изписано с протокол по НЗОК лекарство AF345 янувия, което се заплаща на 100%. Защо от аптеката ми желаят да доплащам 11 лв.?

Живко Михайлов, гр. Плевен

Съгласно Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули е способният орган, който утвърждава и записва цените на лекарствените артикули, включва, трансформира или изключва лекарствени артикули от Позитивния лекарствен лист, както и дефинира равнището на възнаграждение (реимбурсиране) на лекарствените артикули.

За установяване на цената на възнаграждение от НЗОК на лекарствените артикули, включвани в ПЛС, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули пресмята референтна стойност за дефинирана дневна доза (ДДД) или лечебен курс, или централизация, или размер по интернационално непатентно название (INN) и лекарствена форма.

Нивото на възнаграждение на лекарствените артикули, групирани по INN и лекарствена форма се дефинира в проценти съгласно болесттите, за които съответните лекарствени артикули са показани. За болести с хронично протичане, водещи до тежки нарушавания в качеството на живот или инвалидизация и изискващи дълготрайно лекуване, в т.ч и захарен диабет, лекарствените артикули са с равнище на възнаграждение 100%.

В INN Sitagliptin, с изключение на Januvia Tablet 100mg x 28 in blister има още три лекарствени продукта, като единият от тях дефинира референтната стойност (най-ниската) за дефинирана дневна доза (ДДД) в групата.

На базата на референтната стойност за ДДД, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули дефинира референтната стойност за опаковка за всеки лекарствен артикул от съответния INN и цената, която НЗОК заплаща. При лекарствените артикули с равнище на възнаграждение 100 на 100, референтният артикул е и продуктът, изцяло заплащан от НЗОК.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР