Имам две новини – една хубава и една лоша! Започвам

...
Имам две новини – една хубава и една лоша! Започвам
Коментари Харесай

Живот под налягане: хипертонията не е болест, а характер

Имам две вести – една хубава и една неприятна! Започвам с неприятната: високото кръвно налягане (хипертония) не се лекува медицински. Изводът е финален. Добрата вест: хипертонията е просто метод на организма да отговори на рецесията, отговор на натиска, който му е оказан. И в случай че измененията този метод, тогава признаците ще изчезнат, твърди психологът Ангелина Петренко и изяснява механизма.

Ако хипоталамуса реши някаква обстановка като стресова, надбъбречните жлези стартират да освобождават хормоните на напрежението (адреналин и кортизол) в кръвния поток, сърцето стартира да работи в нараснал режим и изпомпва огромно количество кръв под високо налягане, а пропускливостта на кръвоносните съдове е дребна. Тогава настава хипертонична рецесия, при която даже с хапчета е мъчно да се понижи кръвното налягане. На какво ви припомня тази обстановка?⠀

Хипертонията не е заболяване, това е темперамент! Ако не ви се има вяра, помислете какво отличава хората, чието кръвно стартира да играе в резултат на стрес. Всички те се имат за здрави, волеви, мощни, планиращи: „ Имам сили, ще се оправя, на мен това не може да ми се случи! “

И все пак е доста значимо да се означи, че такива хора не умеят да отговарят на обидата, не могат да си разрешат да излеят своята експанзия - по силата на своето образование или от безволие.

Кризисната обстановка вади всички системи от равновесие: стресът обгръща и стяга тялото, натискът се повишава, само че системата се стреми да балансира. И тогава бойното поле се разпростира на равнището на тялото и експанзията като че ли раздира от вътрешната страна кръвоносните съдове, а това може да приключи с инсулт и инфаркт!

Хипертоникът е човек, който не може да даде прочувствен отпор на нарушителя  (независимо дали човек или ситуация) и претърпява всичко вътре в себе си. Неговият избор е да се бори с външния напън.

Но съществува и хипотония (понижено налягане), при която следим противоположната обстановка: хиптоникът не претендира да е мощен, в противен случай. Той не е деятелен, постоянно е посърнал, слабичък, сензитивен, зашеметен и приспивен - тъй като сърдечната му активност е незадоволителна и кръвоснабдяването е едва, крайниците му са студени. Когато съветвам хипотоници, всички те се оплакват, че живеят „ директно сили “.

Кръвта е витална сила, храна за клетките и в случай че човек е в такова положение, значи се е примирил със събитията, които му се случват. Всичко му е равно – воля, неволя…  Животът на хипотоника е изгубил цветовете си  и му е все едно какво ще стане по-нататък. Той по този начин реагира на напрежението.

Какво може да се промени и да се направи?

Ако човек дълготрайно време има нарушено кръвно налягане и постоянно реагира на напрежението, тогава хормоналната и сърдечно-съдовата система към този момент са се приспособили към измененията в стойностите на налягането и ви следва доста време да възстановите естественото си положение. Променете метода, по който взаимодействате със света, поучава Петренко.

Според настоящите медицински стандарти новата формулировка за високо кръвно налягане е 130/80. Ако имате такова кръвно налягане обаче, това не значи, че би трябвало да започнете да вземате веднага лекарства. Но значи, че трябва да приемете обстановката съществено и да измененията стила си на живот, с цел да намалите стойностите.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР