Имам добра новина - получили сме 45 млн. лева от

...
Имам добра новина - получили сме 45 млн. лева от
Коментари Харесай

Уау! Намериха 45 млн. лева за ремонт на болницата в Перник!

" Имам добра вест - получили сме 45 млн. лв. от финансовото министерство за незабавното поделение в болничното заведение в Перник ", заяви радостната вест доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето.

" С сходен вид вложения ние спасяваме плана за Спешната помощ, който заварихме до средата ", сподели доцент Околийски.

Той удостовери, че ще има нарастване и на цените на клиничните пътеки.

От БЛС упорстват за еднодневни хоспитализации и 25% нарастване на цените на клиничните пътеки

" Ние сме част от този развой, като Министерство на здравеопазването и сме в непрекъснат контакт и с Български лекарски съюз и аз в качеството ми на ръководител на надзора на НЗОК - сигурно всички клинични пътеки ще претърпят нарастване нагоре.

Процентът ще е друг, тъй като пътеките, които имат най-голяма потребност от нарастване, недофинансираните пътеки - те ще получат най-голямо нарастване. Това е положителната вест за българските жители.
Увеличението няма да бъде в несъгласие на високотехнологичните пътеки, които въпреки всичко би трябвало да бъдат съответно финансирани. Преговорите вървят доста добре. Увеличението ще бъде по обективен метод ", безапелационен бе пред Българска национална телевизия доцент Околийски.

Заместник-министърът заключи, че предстоят диалозите за болничната помощ.

Той разяснява и опцията за всеобщо въвеждане на еднодневните хоспитализации, като ефикасен метод за прекъсване на практиката за източване на средства от НЗОК.

" Установило се е, че доста от дейностите могат да се извършат за един ден. Има доста ненужни хоспитализации, използваемостта на легловата база е едвам към 50%. Въпреки това има структури, които желаят да отварят нови лечебни заведения. "

" Един от най-големите проблеми е съответни, навремеменни проучвания, които могат да се случат отвън лечебните заведения, или в случай че се правят в тях, да бъде дейно и бързо.
От надзора на НЗОК разпределихме едни 63 млн. лв., които бяха предопределени за извънболнична помощ и за медико-диагностични проучвания, за болнична помощ и за медикаменти, тъй като не бяха усвоени. Искаме да променим това с драконовски надзор ", безапелационен е заместник-министърът.

Той застава още веднъж зад концепцията да има мораториум за откриването на нови лечебни заведения.

" Не е късно това да се случи, макар че въднъж предлагането беше отхвърлено в Народното събрание. Има нова опция това да се случи през закона за лечебните заведения, има късмет още веднъж да влезе този мораториум. Въпросът е, че тази мярка и още няколко ограничения се бавят от ноември във финансовото министерство, което би трябвало да даде финансова оценка за тях, с цел да може ние да си свършим работата. "

Доц. Околийски акцентира, че не е нужно в София, Бургас и Пазарджик да вземем за пример да се вършат нови лечебни заведения, а трябват такива лечебни заведения в Северозападна България.

Той заяви, че стартира огромна осведомителна акция за профилактиката от другата седмица.

" Затова че профилактиката може да открие доста рано даже дребен проблем. Това са всички вероятни проучвания и ще бъде платено по каса. Само 14% от здравето на хората зависи от здравната система. Другото зависи от генетика, държание, околна среда и така нататък ", уточни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР