Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да

...
Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да
Коментари Харесай

След опита за атентат от ученик: Психолог обяви къде са вербовчиците на терористи

Имам щерка, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да се съобразим с обстоятелството, че децата - нашите и всички по света, са онлайн-поколението, и в по-голямата част от времето си те са там. И вербовчиците на терористи също са там. Познавам доста добре българското семейство - то е в рецесия. Може би учебното заведение е мястото, което да наситим с задоволително положителни психолози за тези деца. Това съобщи във "Всичко коз " психологът Христо Монов във връзка разкритията за 16-годишния възпитаник от Пловдив, вербуван онлайн да извърши атентат.

"Познавам доста добре българското семейство, то е в рецесия, може би учебното заведение е мястото, което би трябвало да наситим с задоволително положителни психолози за тези деца.

Конкретно за това дете мисля, че методът, по който тръгнахме, може би в действителност ще го направи терорист. Познавам практиката във Франция - там във всички случаи фамилиите на тези деца не излизат на ярко ", уточни Христо Монов. "Там имат стратегии, сменят освен идентичността си, сменят и страната.

Нека да извлечем положителното от този случай, а то е, че фактически би трябвало да свалим розовите очила, че живеем в действителност, която е доста страшна за децата ни. И като възрастни - и като родители, и като експерти на разнообразни позиции, да се събудим и да вземем съответни ограничения, тъй като това са деца ", акцентира Христо Монов.

Арабистът проф. Владимир Чуков добави, че престижът на бащата в пловдивското семейство, се оказал по-слаб от престижа на онлайн-заместителя му - анонимният вербовчик на Ислямска страна. "Заместителят там е толкоз мощен, че е заместил бащата, това се оказало по-силно от всичко, сторено от бащата през тези всички години. И се появява някакъв лъжец, някакъв имам, който го омотава в мрежите си ", означи Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чуков във "Всичко коз "

Той даде образец с Франция, където след атентата против редакцията на "Шарли Ебдо " "отделиха доста сериозна сума за изследване на френския салафизъм ". "Ние би трябвало доста деликатно да изследваме понятието "конверсия " (сменянето на една вяра с друга). За страдание за тези неща ние на този стадий всичко, което споделяме, е че дюнерът ни пази, че Ахмед Доган е поръчител. Но това беше през 90-те години, а в този момент сме 2019: изпод бълбука, доста съществени процеси вървят ", посочи арабистът.

"Във Франция 300 млн. евро отделиха, с цел да проучат кой напуща католическата вяра и става мохамеданин, кои от мюсюлманите стават салафисти, кой ги зарибява. Във Франция 90% от конвертитите стават салафити (вариант на исляма, налаган по света от Саудитска Арабия). Миналата година направихме проучване с сътрудниците от ТРЕНД, хванахме таргет-група ромите мюсюлмани. Но това е по-скоро маргинализирана група, в която вършат такива крачки поради финансов недостиг. Докато тук (в Пловдив) нямаме финансов недостиг, а първокласен слой, който явно не устоя ", установи проф. Чуков.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР