Имало е време, когато на Марс се изливали продължителни порои

...
Имало е време, когато на Марс се изливали продължителни порои
Коментари Харесай

Долините на Марс се образували от порои преди 4 млрд. години

Имало е време, когато на Марс се изливали продължителни порои и бурни потоци се спускали към големия океан. Водните изпарения кондензирали към вулканите и още веднъж се изливали над планетата. Такава картина разказват швейцарски и американски учени, анализиращи фотосите от долините на Марс и речните корита в сухите региони на Земята.

Приликите са поразителни, отбелязва на уеб страницата си Федералното политехническо учебно заведение в Цюрих, което работила дружно с учени от Чикагския университет.

Учените от дълго време знаят, че на алената планета има долини, които мощно припомнят на земните, само че от години спорят по какъв начин са се формирали. Една от главните хипотези е, че са се появили вследствие на превалявания или на топенето на ледове по въздействието на марсианските вулкани.

Според новата доктрина на коритата на марсианските реки са издълбани от проливните дъждове, а не от води, просмукани от грунта. Подобни хидроложки процеси са протичали и на Земята.

Дъждът бил нескончаем и изобилен, само че понякога спирал и тогава потоците се носели стремглаво към океана, който заемал северната 1/3 от планетата.

Характерна специфичност на земните реки в пустинните региони на Земята са острите ъгли, под които страничните долини се разполагат край главната. Във влажните региони тези ъгли са по-широки.

Условия, при които са се формирали долините с остри ъгли, е имало и на Марс. Според учените те са съществували релативно малко – в промеждутъка преди 3,6 и 3,8 милиарда години обратно. Тогава атмосферата на Марс може би е била доста по-плътна и водата – доста повече. Пороите основали долините, които са непокътнати през изтеклите милиарди години. За учените остава мистерия къде е изчезнала водата. Те считат, че може да се е изпарила в космоса и не изключват, че е някъде покрай алената планета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР