Имало е срив в едната подсистема на НЗОК. Една от

...
Имало е срив в едната подсистема на НЗОК. Една от
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Сривът в системата на НЗОК е по-скоро лош късмет и стечение на обстоятелствата

Имало е срив в едната подсистема на НЗОК. Една от конфигурациите се е оказала проблематична в един миг по отношение на количествата памет, клъстер от машини, който с помощ от производителя – доставчика на системата за база данни, е бил отхвърлен. Това сподели пред медиите през днешния ден министърът на осведомителните технологии Божидар Божанов. Той участваше във форума „ Дигитално здраве “, проведен от „ Капитал “.

Припомняме, че на 27 април и проблемите с Персонализираната осведомителна система на НЗОК. От Здравната каса тогава прецизираха, че сега системата работи, само че е под наблюдаване поради предстоящ вероятен срив.

„ За да не се случват повече такива сривове, са нужни повече инспекции дали конфигурацията следва изцяло условията на производителя или се разминава леко с тях. Това на процедура се случва на всеки. Преди година Facebook падна за известно време заради сходен вид пропуски. Това е по-скоро неприятен шанс и стичане на събитията, в сравнение с някакъв систематичен проблем “, акцентира министър Божанов.

По отношение на достъпността на цифровизираната здравна система министърът съобщи, че тя ще е налична за всички и не изисква владение на компютър или смарт телефон наложително. „ Ако някой, който не има тези устройства, изиска да види какво се случва в електронното му досие, може да получи SMS и на елементарен телефон. Може и родственици да получат делегиран достъп до досието. Има доста разновидности. Но и не трябва да подценяваме възрастните хора, тъй като апетитът идва с яденето и когато видят изгодата от една услуга, те сами упорстват за нея “, сподели още министърът.

Той разяснява и, в която се упорства хартиената бяла рецепта да продължи да съществува паралелно с електронната. „ Аргументите на Лекарския съюз са фактически годни. Те покриват една дребна част от случаите – когато лекарят пътува, когато е на домашно посещаване или въобще отвън кабинета си. Тогава е изцяло възможно да се употребява хартиена рецепта. Във всички останали случаи обаче би трябвало да е по електронен път “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР