„Имало е много разправии и препирни в парламента през годините,

...
„Имало е много разправии и препирни в парламента през годините,
Коментари Харесай

Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота

„ Имало е доста разправии и препирни в Народното събрание през годините, само че те са били основно на идейна основа, някои на историческа, по съответни законопроекти. А в този момент всеки е против всеки, омразата господства и обстановката наподобява пагубно. Не просто тежка политическа рецесия, а рецесия на политическото, на концепцията за парламентаризма. Създава се възприятието за безнадеждност, за безизходност “. Това сподели в изявление за „ 24 часа “ президентът в интервала 2002-2012 година Георги Първанов.

Според него няма съображение за оптимизъм за идващия парламент.

„ Може би ще има някакви корекции - един ще отпадне, различен ще влезе, само че това не ме прави по-голям оптимист. Ако не им пристигна акълът, както споделят хората, нищо няма да се оправи. Ако не се разбере, че би трябвало работещо болшинство - да намерят допирните точки и да преодолеят разприте, с тези плаващи болшинства ни чака същото “, уточни той.

Първанов счита, че президентът Румен Радев взема страната на част от политическия набор.

„ Вдигнатият пестник е доста явен знак за това. Може историята да реши, че това е по-успешното. Дори и да допуснем, че към оня миг това е било нужен знак, то два Народното събрание по-късно се задълбочават отрицателните процеси. И тук президентът би трябвало да бъде деен, тъй като хората чакат от него доста. Да бъде деен в необятния смисъл на думата - като медиатор, който преодолява разликите и оказва помощ за образуването на огромна и работеща коалиция. Не мога да кажа кой ще бъде в идващия парламент, имаме и президентски избори, не знаем и оттова по какъв начин ще се излезе. Това усложнява обстановката “, сподели Първанов.

Относно изборите той уточни, че е неизбежно те да са 2 в 1.

„ Президентът и партиите не би трябвало да си вършат тънки сметки дали ще извлекат изгода от това, а да създадат сериозна и друга акция от предходните. Стига ненавист и експанзия, стига реваншизъм! Хората жадуват да видят нещо положително и градивно, което да им взема решение проблемите “, означи той.

Според нето не е изключено, в случай че има политически план на министрите Кирил Петков и Асен Василев, който да е добре финансиран, с външна поддръжка и с някакви вътрешни упования, да разбърка картите.

„ Но защото от много години съм в политиката, ще кажа, че да направиш сполучлив план от през днешния ден за на следващия ден, ми се коства много рискована интервенция, граничеща с случка. Не става дума за това дали може да вземе 5, 10 или 20%. А за това, че сходен план ще се сглоби от нормалните хора, които през целия преход обикалят от една партия в друга. Ще се наместят в този план, което става взривоопасно в бъдещия парламент. Така че съм по-скоро песимист, само че всеки има конституционното право да се опитва “, сподели Първанов.

Според него е значимо е да има постоянни и работещи партии в ръководството.

„ Би било отлично, в случай че могат да създадат коалиция, която да включва хора и от едната, и от другата страна. Но при доста ясно написана стратегия за ръководство, а освен на дадена дума в коридорите “, уточни той.

Според него Българска социалистическа партия безусловно би трябвало да се включи в идващото ръководство.

„ Българска социалистическа партия и лявата коалиция демонстрираха разсъдък. Първо, това може би беше най-разумната акция от доста години насам. Второ, резервираха цивилизовано отношение при диалозите в Народното събрание. Не мога да си показва бъдещото ръководство без левицата. Ако би трябвало нагледно да кажа - левицата мина през “чистилището”. Протестърите са от оня ден, а левицата е конкурент на Бойко Борисов на приливи и отливи повече от 10 година Така че мина през чистилището и ще е един естествен претендент за бъдещо ръководство “, сподели Първанов.

Според него би трябвало да се даде опция на ГЕРБ да бъдат градивна съпротива.

„ Тоест не всяко деяние на Народното събрание и държавното управление да носи концепцията за отплата, мачкане и чегъртане. Защото това идва допълнително, има даже преиграване. Там има качествени и свестни хора, несъмнено има и такива, които са се набъркали и са крали, само че кесаревото - кесарю, както е споделил народът “, уточни Първанов.

Той счита, че е значимо да се възвърне естественият диалог в Народното събрание.

„ Нека да спорят, само че стига с това непрестанно опълчване и обиди. Познавам цялата парламентарна история на нова България - е, няма такова знамение даже по времето на Димитър Петков, така наречен Свирчо, получил прякора поради цветистия си парламентарен език “, разяснява той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР