Имало е жалби, заради които за един стълб да отчуждим

...
Имало е жалби, заради които за един стълб да отчуждим
Коментари Харесай

Ръководителят на АПИ: Жалби по големите проекти са превърнати в бизнес

Имало е тъжби, поради които за един дирек да отчуждим 2 или 4 кв. метра, не можем да стартираме реализация на обект за 300 милиона лв., съобщи пред публицисти в Смолян ръководителят на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Дончо Атанасов.
По думите му няколко стъпки в огромните капиталови планове посредством тъжби са се трансформирали в " бизнес ". Механизмите, по които дребни компании и обособени лица си докарват доходи, са посредством обжалвания на процедурите, на оценките за отчуждения и на оценките за влияние върху околната среда. " Такива планове не престават сред 5 и 10 години, само че когато са част от оперативна стратегия, става доста тежко ", уточни Атанасов.
Конкретно в Смолянска област от две компании с по 2 лв. капитал е блокирана поръчка за 23,3 млн. лева, която касае ремонт и рехабилитация на третокласния път Смолян-Девин. Друга пък, която до момента е отчела единствено едно заравняване на терен, спря обходния път на Рудозем за 6,4 млн. лева – второразреден сектор. Само едното от общо три еднолични сдружения (бел. ред. - " Пътна маркировка " ЕООД, без нито един назначен човек, без машини и капитал) стана спънка за инфраструктурни обекти на стойност над 80 млн. лева в цяла България, включително на АПИ и на няколко общини.
" Да, незаинтересовани лица по някакъв метод жалят. Най-вероятно са заинтригувани от нещо. Най-вероятно желаят да ни кажат нещо. Само че не се появяват да кажат: " Г-н регионален шеф, господин кмете, господин Атанасов, ние жалим заради тези и тези аргументи ", проучва ръководителят на АПИ.
Той сподели, че като началник в Агенцията към този момент шест години се занимава с отчуждения. " Половината ми ден минава единствено с отчуждения на парцели. В противоположен случай не може да се случи никакъв огромен инфраструктурен обект в България ", означи Атанасов. И акцентира, че тази година АПИ започва създаване на към 350 километра нови автомагистрали.
" Може да си визиите десетките хиляди наследници и какъв брой заинтригувани лица ще има единствено по отчужденията. Жалят се неща примерно на Русе-Велико Търново - една историческа автомагистрала, която можехме да стартираме с процедура за избор на реализатор и контрол, защото сме подготвени и с парцеларни проекти, и с Оценка на въздействието върху околната среда. В момента се жали, тъй като трябвало да се направи един извънредно скоростен път от Горна Оряховица до автомагистралата. А четири пътни възела има тъкмо в този район. И аз запитвам: " Добре, какво общо има реализацията на автомагистралата с осъществяването на веднъж, който свързва примерно Горна Оряховица с автомагистралата? ". Нищо общо нямат двата плана. Но ето, жали се! “, изясни Атанасов.
Той е обезпокоен за Смолян, тъй като има риск да се загуби финансирането от трансграничната стратегия сред България и Гърция, която обезпечава плана за обходния път на Рудозем . Парите би трябвало да се усвоят до края на годината.
Имало е случаи на тъжби – споделя Атанасов, поради които за 2 или 4 кв. метра да отчуждим за един дирек, не можем да почнем реализация на обект за 300 милиона.
" Както беше автомагистрала " Струма ", обходът на Габрово. Огромни обекти, а не може да извадиш позволение. Решението на Конституционния съд по предлагането на предходния омбудсман Константин Пенчев беше, че би трябвало да платиш на последния правоприемник или притежател на земя и тогава да влезеш в позволение за градеж при отчуждение . И хората си направиха добър бизнес, юристите също. Това върза ръцете на всички институции, които осъществят инфраструктурни обекти. Това касае и НКЖИ, и общините, и всички, в това число частни вложители ", добави Атанасов.
Той сподели, че в този момент стартира да се прави околовръстният път на София. " Започваме отчужденията и просто не може да се спи от това. Малко по-лесно е с отчуждения на аграрни земи, само че когато влезеш в урбанизирана територия е пъкъл ", разяснява той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР