Имахме сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен

...
Имахме сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен
Коментари Харесай

Радев: „Арестуваните книги“ няма да помогнат на Сърбия по пътя към ЕС

„ Имахме сериозен диалог с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от основно значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя самодейност в Димитровград, с цел да се срещнем с хората там. Ще продължат напъните от сръбска страна за рационализация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че би трябвало да работим дружно - и това е залогът за нашите стопански триумфи, и за сполучливата интеграция на Сърбия “. Това разяснява президентът Румен Радев пред публицисти в Ниш.

„ Мога да кажа: недоразумения като задържани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и изискванията тези хора да имат препитания в своя роден край, изискванията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си еднаквост и просвета - ще работим за тези хора “, твърди президентът.

Той твърди, че се тормози от това, че „ парламент с рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско гражданско доверие въобще протяга ръка към Конституцията “.

„ Това не е обикновено. И мисля, че Народното събрание има сериозно значими въпроси, в които би трябвало да се концентрира. И не би трябвало да оставя усещане, че главният закон в страната се употребява като прикритие и опрощение за нуждата от битие на тази коалиция “, сподели Радев.

„ В подобен парламент не мога да внеса предложение за Конституция “, добави президентът, който още преди години разкри, че той също има виждане за прекрояване на главния закон, само че по този начин и не разбрахме какво гласи то.

„ Има възможност България да стане част от така наречен въздушен Шенген, това е стъпка напред, само че би трябвало да сме доста деликатни, с цел да не останем с етикет: „ Ето, България към този момент е в Шенген “. Не, за нас е сериозно значимо да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия слага, са мъчно допустими за България “, добави Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР